Бањалука: Малишани показали хуманост

Сања Амиџић
Бањалука: Малишани показали хуманост

Бањалука - Продајом цртежа и сувенира направљених од глине малишани градских вртића јуче су на Тргу Крајине свечано отворили Недјељу дјетета.

Директор Центра за предшколско васпитање и образовање Наташа Радуловић рекла је да су дјеца претходних дана правила различите рукотворине од глине, пекли их у пећима те цртали цртеже како би на отварању Недјеље дјетета радове продавали и касније новац даровали својим вршњацима којима то буде најпотребније.

- Радови се могу купити по цијени од три до 10 марака. Дјеца  новац стављају у касицу и касније по договору, на нивоу свог вртића, одлучиће коме ће прикупљена средства предати - казала је Радуловићева. Додала је да продаја иде добро и да су купци најчешће њихови родитељи, баке, деке, рођаци и комшије.

- Циљ акције је да дјеца уче одмалена да буду хумана, те да од малих ногу науче да друг другу треба да помаже - рекла је Радуловићева. Истакла је да сваки испит у животу има поправни, али када је дијете у питању, тај испит нема поправног јер све што смо пропустили или погријешили у времену његовог одрастања више се не може поправити.

Урош Пећанац, један од малишана, за Недјељу дјетета нацртао је цртеж и направио сувенир да би га продао и новац поклонио својим другарима.

- У вртићу учимо да цртамо, пишемо линије, бојимо и пјевамо пјесмице - казао је Пећанац. Он је додао да су током прошле седмице посјетили омбудсмана за дјецу гдје су учили како треба да се понашају у саобраћају.

Његова другарица Јелена Шмуња рекла је да јој је манифестација веома занимљива јер је са другарима у граду гдје има много људи.

- На Тргу ми је лијепо, сједим, цртам и дружим се са својим пријатељицама из вртића - казала је Шмуња. Она је додала да се радује што је на манифестацији упознала нове другаре.

Кључеви града

Поводом обиљежавања Недјеље дјетета градоначелник Слободан Гаврановић примиће данас малишане из вртића "Наша дјеца".

- Најмлађима ће у петак традиционално бити уручени кључеви града, чиме ће малишани симболично преузети управљање градом на седам дана - казали су из Градске управе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана