Banjaluka: Kvadrat građevinskog zemljišta u prvoj grupi 131,42 KM

Vesna Popović
Banjaluka: Kvadrat građevinskog zemljišta u prvoj grupi 131,42 KM

Uređenje građevinskog zemljišta prilikom izgradnje objekta u prvoj grupi koštaće 131,42 KM po metru kvadratnom, a u drugoj 29,39.

Tako su juče odlučili odbornici Skupštine grada usvojivši odluku o visini naknade za troškove uređenja građevinskog zemljišta. U toj odluci se navodi da je osnov za obračun te naknade Regulacioni plan (RP).

Gradonačelnik Slobodan Gavranović je izjavio juče na sjednici gradskog parlamenta da u prvu grupu spadaju svi gradski i dio prigradskih oblasti u kojima postoji regulacioni plan, dok drugoj pripadaju seoska područja na kojima takođe postoji pomenuti plan.

- Tamo gdje RP ne postoji građani ne plaćaju ništa - istakao je prvi čovjek grada i dodao da su pravilnikom, koji je donijelo resorno ministarstvo u martu, stvoreni uslovi da se planska dokumenta podijele u dvije grupe. Ujedno je najavio i pogodnosti u vezi sa donesenom odlukom.

- Prilikom plaćanja date su znatne pogodnosti. Građani plaćaju 20 odsto u startu, a ostalo na 48 rata ako je riječ o individualnom sektoru i uz grejs period od 12 mjeseci - rekao je Gavranović. Kada je riječ o investitorima koji grade objekte kolektivnog stanovanja ili stambeno poslovne objekte, prema riječima gradonačelnika, imaju istu pogodnost s tim da plaćaju u ratama od 18 mjeseci uz grejs period od šest mjeseci.

- Za izgradnju proizvodnih pogona plaćanje se obavlja u 36 rata sa grejs periodom od 12 mjeseci - naveo je Gavranović i dodao da će se donesena odluka opet naći pred odbornicima 31. marta iduće godine zbog toga što se cijena svake godine revidira na bazi praćenja stanja u oblasti gradnje.

Odbornik SDS-a Davor Šešić smatra da nije trebalo izjednačiti gradsko područje sa perifernim.

- Uži centar grada ne može imati istu cijenu kao periferija, jer se regulacioni planovi koji koštaju više stavljaju na teret onih koji koštaju manje. Time se opterećuju građani koji grade obične kuće - dodao je Šešić. Odbornici su osim ove odluke usvojili set odluka koje takođe definišu način uređenja građevinskog zemljišta, jedinične cijene za izgradnju komunalne i druge javne infrastrukture, te osnovicu za obračun rente.

Nagrade

Slobodan Gavranović je izjavio da je usvojena odluka kojom se najviše gradsko priznanje Ključ grada Banjaluka sa poveljom "Počasni građanin grada" dodjeljuje ambasadoru Rusije u BiH Aleksandru Bocan-Harčenku.

Nagrada će ruskom ambasadoru biti uručena povodom Dana grada, 22. aprila.

Zlatni grb grada pripašće Košarkaškom klubu invalida "Vrbas", književniku Jovanu Babiću i kulturnom radniku Vidosavi Grandić. Plaketa grada biće uručena fudbalskom klubu Polet - Krajišnik, posthumno golmanu Borca Slobodanu Karaliću, glumcu Dragoslavu Medojeviću, doktoru Mirjani Čađo-Đekić i Bosi Miljuš iz MZ Rosulje. Nagrada grada mladima pripada harmonikašu Milanu Vidoviću i pijanisti Nataši Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana