Banjaluka: Kredit za Toplanu i svađe za oproštaj

Jasmina Perišić
Banjaluka: Kredit za Toplanu i svađe za oproštaj

Banjaluka - Odbornici Skupštine grada na jučerašnjoj sjednici, posljednjoj u ovom sazivu, usvojili su odluku kojom će "Toplani" Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) dati zajam od 15 miliona evra, a čiji će garant biti grad.

Nakon višečasovnog razmatranja, koje je juče proteklo uz žučne rasprave te brojne višeminutne pauze, prva tačka dnevnog reda - Informacija o mogućnostima finansiranja projekta daljinskog grijanja Banjaluke od strane EBRD-a usvojena je većinom glasova. Prva tranša od 10 miliona evra biće upotrijebljena za kupovinu novih kotlova na biomasu i pripadajuća obrtna sredstva, dok će drugi dio od pet miliona biti utrošen na refinansiranje kupovine i instaliranja postojećih kotlova na biomasu.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović je istakao da nema mjesta kritikama pojedinih odbornika, jer se "Toplana" konačno nalazi na pragu rješenja svojih problema.

- Ovo je vrlo ozbiljna ponuda po povoljnim uslovima i nema je bolje u širem okruženju. Mi bismo i ranije prihvatili ovakvo rješenje, ali nije bilo investitora. Ovo je prilika koju ne treba propustiti - rekao je Gavranović.

Napomenuo je da je ova godina bila prilično teška, uz neizvjesne prognoze za realizovanje brojnih projekata, jer je početkom godine priliv sredstava u budžet bio prilično nizak.

I direktor "Toplane" Mićo Milovanović se složio s tim da je ovo najveća šansa koja se do sada pojavila za integralno rekonstruisanje "Toplane", i finansijsko i programsko.

- Niko ne daje takve uslove - kredit od 15 miliona evra uz kamatnu stopu od jedan odsto i grejs period od tri godine, uz rok otplate od 15 godina. Naravno da će EBRD animirati komercijalne banke da i one odobre kredit u visini do sada uzetih neotplaćenih kredita. Ne očekujem da će kamatna stopa biti veća od tri do četiri odsto, a sadašnja kamatna stopa koju plaćamo je čak osam i po odsto. Ako se sve ispuni, potpuno sam siguran da će "Toplana" doći u stanje samoodrživosti - kazao je Milovanović.

Odbornik PDP-a u Skupštini grada Banjaluka Zoran Talić bio je suzdržan prilikom glasanja za usvajanje ove informacije, jer, kako kaže, niko nije napravio studiju ekonomske opravdanosti.

Značajne tačke pored garancije za kredit bile su i informacija o izmjenama regulacionih planova, dodjela poslovnih prostora, stanova te prodaja garaža.

Posljednja sjednica Skupštine u ovom sastavu protekla je u neozbiljnoj atmosferi, jer su mnogi odbornici kasnili nakon pauza, pa je za dlaku izbjegnuto prekidanje sjednice. Pauze i kašnjenja su izazvali žestoku svađu između odbornika NDP-a Vladimira Mirošljevića i nezavisnog odbornika Ranka Baroša.

Više puta je predsjednik Skupštine grada Budimir Balaban opominjao odbornike zbog priče u toku zasjedanja, pa je skupštinska sala podsjećala na školsku učionicu.

- Tek smo počeli, a već je disciplina napustila salu - rekao je Balaban na početku sjednice, kojoj je prisustvovalo 26 od 31 odbornika.

"Stvaraoci" bez prostora

Prijedlog odluke o dodjeli poslovnog prostora na besplatno korišćenje na period od četiri godine Asocijaciji "Stvaraoci Republike Srpske" odlukom Skupštine grada nije usvojen. Ovaj prostor nalazi se na prvom spratu u ulici Kralja Alfonsa, u centru grada i ima 115 kvadrata.

Odbornici su besplatno dodijelili na korišćenje tri poslovna prostora ukupne površine 240 kvadrata. Dva besplatna prostora dodijeljena su Gradskoj turističkoj organizaciji, a jedan Skijaškom klubu "Starčevica", dok će DNS umjesto dosadašnjih 47 kvadrata koristiti oko 160 kvadrata, a najam će plaćati 2.125 KM mjesečno.

Po čemu će pamtiti mandat:

Nenad Talić, SNSD:

- Mandat ću pamtiti po izuzetno korektnoj saradnji sa svojim klubom, ali i klubovima ostalih stranaka iz pozicije i opozicije.

- Đorđe Umićević, SDS:

- Moglo se više uraditi na otvaranju proizvodnih objekata. Čovjek nije zadovoljan nikada, sigurno smo mogli još više uraditi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana