Бањалука: Кредит за Топлану и свађе за опроштај

Јасмина Перишић
Бањалука: Кредит за Топлану и свађе за опроштај

Бањалука - Одборници Скупштине града на јучерашњој сједници, посљедњој у овом сазиву, усвојили су одлуку којом ће "Топлани" Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) дати зајам од 15 милиона евра, а чији ће гарант бити град.

Након вишечасовног разматрања, које је јуче протекло уз жучне расправе те бројне вишеминутне паузе, прва тачка дневног реда - Информација о могућностима финансирања пројекта даљинског гријања Бањалуке од стране ЕБРД-а усвојена је већином гласова. Прва транша од 10 милиона евра биће употријебљена за куповину нових котлова на биомасу и припадајућа обртна средства, док ће други дио од пет милиона бити утрошен на рефинансирање куповине и инсталирања постојећих котлова на биомасу.

Градоначелник Слободан Гаврановић је истакао да нема мјеста критикама појединих одборника, јер се "Топлана" коначно налази на прагу рјешења својих проблема.

- Ово је врло озбиљна понуда по повољним условима и нема је боље у ширем окружењу. Ми бисмо и раније прихватили овакво рјешење, али није било инвеститора. Ово је прилика коју не треба пропустити - рекао је Гаврановић.

Напоменуо је да је ова година била прилично тешка, уз неизвјесне прогнозе за реализовање бројних пројеката, јер је почетком године прилив средстава у буџет био прилично низак.

И директор "Топлане" Мићо Миловановић се сложио с тим да је ово највећа шанса која се до сада појавила за интегрално реконструисање "Топлане", и финансијско и програмско.

- Нико не даје такве услове - кредит од 15 милиона евра уз каматну стопу од један одсто и грејс период од три године, уз рок отплате од 15 година. Наравно да ће ЕБРД анимирати комерцијалне банке да и оне одобре кредит у висини до сада узетих неотплаћених кредита. Не очекујем да ће каматна стопа бити већа од три до четири одсто, а садашња каматна стопа коју плаћамо је чак осам и по одсто. Ако се све испуни, потпуно сам сигуран да ће "Топлана" доћи у стање самоодрживости - казао је Миловановић.

Одборник ПДП-а у Скупштини града Бањалука Зоран Талић био је суздржан приликом гласања за усвајање ове информације, јер, како каже, нико није направио студију економске оправданости.

Значајне тачке поред гаранције за кредит биле су и информација о измјенама регулационих планова, додјела пословних простора, станова те продаја гаража.

Посљедња сједница Скупштине у овом саставу протекла је у неозбиљној атмосфери, јер су многи одборници каснили након пауза, па је за длаку избјегнуто прекидање сједнице. Паузе и кашњења су изазвали жестоку свађу између одборника НДП-а Владимира Мирошљевића и независног одборника Ранка Бароша.

Више пута је предсједник Скупштине града Будимир Балабан опомињао одборнике због приче у току засједања, па је скупштинска сала подсјећала на школску учионицу.

- Тек смо почели, а већ је дисциплина напустила салу - рекао је Балабан на почетку сједнице, којој је присуствовало 26 од 31 одборника.

"Ствараоци" без простора

Приједлог одлуке о додјели пословног простора на бесплатно коришћење на период од четири године Асоцијацији "Ствараоци Републике Српске" одлуком Скупштине града није усвојен. Овај простор налази се на првом спрату у улици Краља Алфонса, у центру града и има 115 квадрата.

Одборници су бесплатно додијелили на коришћење три пословна простора укупне површине 240 квадрата. Два бесплатна простора додијељена су Градској туристичкој организацији, а један Скијашком клубу "Старчевица", док ће ДНС умјесто досадашњих 47 квадрата користити око 160 квадрата, а најам ће плаћати 2.125 КМ мјесечно.

По чему ће памтити мандат:

Ненад Талић, СНСД:

- Мандат ћу памтити по изузетно коректној сарадњи са својим клубом, али и клубовима осталих странака из позиције и опозиције.

- Ђорђе Умићевић, СДС:

- Могло се више урадити на отварању производних објеката. Човјек није задовољан никада, сигурно смо могли још више урадити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана