Banjaluka: Komunalni dug težak 28,4 miliona KM

Vesna Popović
Banjaluka: Komunalni dug težak 28,4 miliona KM

Banjaluka - Ukupan dug fizičkih i pravnih lica gradu za komunalnu naknadu na kraju prošle godine iznosio je 28,4 miliona KM.

Potvrdila je načelnik Odjeljenja za finansije Branislavka Jovadnić i dodala da od tog iznosa najviše duguju fizička lica, za stambeni prostor u iznosu od 11,33 miliona KM.

- Ukupan dug pravnih lica za komunalnu naknadu za poslovne prostore iznosio je 6,69 miliona KM, a dug za poslovne prostore koji plaćaju  fizička lica iznosio je 10,38 miliona KM - precizirala je Jovandićeva.

Prema njenim riječima, grad je u 2013. godini fakturisao obveznicima na ime komunalne naknade 5,71 miliona KM, a naplatio  3,1 milion KM.

- Za 2014. godinu je izdato je 43.357 rješenja što predstavlja potraživanja u iznosu od 6.009.516,80 KM. Za prvi kvartal ove godine potraživanja su 1,5 miliona KM, a naplaćeno je 795.839,88 KM, od čega se veći dio uplata odnosi na obaveze iz posljednjeg kvartala 2013. godine - precizirala je Jovandićeva.

Dodala je da grad dostavlja redovno opomene za potraživanja od fizičkih i pravnih lica.

- Ukoliko isti ne plate navedeni iznos u datom roku, grad podnosi tužbe za naplatu duga Osnovnom sudu Banjaluka putem Pravobranilaštva RS - navela je Jovandićeva.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović je rekao da postoji veliki raskorak između registrovanih obveznika i stanja na terenu.

- Kada je riječ o komunalnim naknada imamo oko 48.000 obveznika koje je Zavod za izgradnju (ZIBL) registrovao i toliko faktura se  ispostavi godišnje. Sada smo na popisu stanova u gradu imali 89.000 stanova. Dakle, ovdje postoji ozbiljan raskorak. Zato ću sa nadležnim  službama ući novi program koji mora da uskladi situaciju na terenu sa našim evidencijama. Utvrdiće koje su tačno obaveze građana u skladu sa zakonom jer je očigledno da ogroman broj ljudi nije obuhvaćen - dodao je Gavranović.

Osnovica za naplatu

Osnova za plaćanje ove naknade je jedinica izgrađene korisne površine, kvadratni metar za stambeni, poslovni i drugi prostor, a njena visina zavisi od zone u kojoj se objekat nalazi te stepen opremljenosti naselja komunalnim objektima.

Za poslovne prostore u prvoj zoni mjesečna naknada iznosi 13 KM, a za stambene - 4,80 KM. Sredstva komunalne naknade koriste isključivo za finansiranje djelatnosti zajedničke komunalne potrošnje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana