Banjaluka: Klizište u Drakuliću nosi put i vodovod

Danijela Stokanić
Banjaluka: Klizište u Drakuliću nosi put i vodovod

Banjaluka - Klizište koje se prije dva mjeseca pojavilo na glavnom putu u mjesnoj zajednici Drakulić prijeti da više od 5.000 domaćinstava uskoro ostane bez vode, jer tuda prolazi glavna vodovodna cijev.

To tvrdi predsjednik Savjeta ove mjesne zajednice Ilija Đukić.

Ističe da odron prijeti saobraćajnici ali da to i nije problem jer postoji alternativni prilazni pravac.

- Strahujemo za vodovodnu mrežu. Problem je to, ako počnu da padaju kiše i snjegovi, a takvo je godišnje doba da je sve moguće, pola naselja bi kroz nekoliko dana moglo ostati bez vode - rekao je Đukić.

Kaže da je pitanje dana kad će klizište zakačiti i vodovodnu cijev, koja je trenutno udaljena svega metar od rupe koju je napravilo klizanje tla.

- Vidio sam da je neko dovozio i nasipao zemlju gdje je klizište, ali nema neke velike vajde od toga - rekao je Đukić.

Mještanin i član Savjeta mjesne zajednice Drakulić Željko Dojčinović rekao je da su klizište nedavno obilazili predstavnici Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja.

- Iz Gradske uprave su nas obavijestili da je u toku izrada projektne dokumentacije za sanaciju klizišta. Takođe, rekli su nam da će sanacija započeti čim to vrijeme dozvoli. Samo da ne bude prekasno - kazao je Dojčinović.

Dodao je da u sanaciju ovog klizišta, u dužni od 50 metara, treba uložiti mnogo novca, jer zahtijeva kompletnu rekonstrukciju, kako bi bilo efekta.

Mještanka Mira Jokanović kaže da ne zna da li je gore što im zbog klizišta prijeti nestanak vode ili to što im je ugrožena bezbjednost dok putuju do grada i nazad.

- Savki dan dok moje dijete putuje do škole u grad i nazad strahujem da će skliznuti sa odronjenog puta - rekla je Jokanovićeva, koja o nestanku vode ne želi ni da pomišlja.

Sanacija

Sanacija prioritetnih klizišta u ulicama Trla, Starog Vujadina, Franca Šuberta, Zdravka Dejanovića, Srpskih rudara i dva klizišta u naselju Ponir je započela prije mjesec dana. Prioritet prilikom sanacije imala su klizišta koja ugrožavaju saobraćajnice i stambene objekte. Šteta koju su pričinila klizišta na saobraćajnicama je oko 1,6 miliona KM, dok je šteta na lokalnim nekategorisanim putevima oko dva miliona maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana