Бањалука: Кажњено 26 угоститеља

Цвија Мркоњић
Бањалука: Кажњено 26 угоститеља

Бањалука - Комунална полиција је у току прошле године због непоштовања прописаног радног времена у угоститељским објектима и гласне музике издала 26 прекршајних налога.

Како кажу у Комуналној полицији, уколико утврде да из угоститељског објекта допире гласна музика или да је отворен послије прописаног радног времена, прво упозоравају власнике, а ако се прекршај понови, кажњавају их новчано и затварањем објекта. Објашњавају да се контроле рада тих објеката обављају редовним обиласком или по пријави грађана, те да се евентуални прекршаји утврђују непосредним опажањем комуналног полицајца на лицу мјеста.

Начелник Комуналне полиције Драган Лукач каже да ресторани и кафићи радним даном могу да раде од седам до 23 часа, а петком и суботом до 24 часа. Ноћни клубови радним даном имају дозволу да буду отворени за госте од 19 до два часа, а петком и суботом могу да раде сат времена дуже, док салони за посебне прилике могу да раде до три часа ујутро.

- Наведени објекти могу да раде један сат дуже од прописаног времена, без подношења посебног захтјева - рекао је Лукач.

Угоститељским објектима који се налазе у стамбено-пословним зградама зимско радно вријеме је до 22 часа, а љетно до 23 часа.

- Уколико се објекту додијели знак квалитета "златна кашика", он може да ради до поноћи, односно петком и суботом до један час - истакли су у Комуналној полицији.

Власник једног кафића, који није желио да објавимо његово име, рекао је да често ради док има гостију, без обзира на радно вријеме, јер је, како каже, криза и не жели да изгуби муштерије које долазе свакодневно.

- Закључам врата, пригушим свјетло, стишам музику и не пуштам друге госте унутра, али они који су се затекли ту могу да остану - истакао је овај власник и додао да га до сада није нико пријавио, али се труди да гости не праве буку.

Казне

Драган Лукач каже да је висина казни по Одлуци о одређивању радног времена угоститељских објекта на подручју града од 1.000 до 7.000 КМ за правно лице и од 300 до 1.800 за одговорно лице.

Додао је да су казне за предузетнике од 500 до 1.000 КМ и за кориснике услуга угоститељског објекта од 50 до 250 КМ. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана