Бањалука: Камере штите ђаке и тјерају вандале

Јасмина Перишић
Бањалука: Камере штите ђаке и тјерају вандале

Бањалука - Седам основних школа које посједују видео-надзор немају проблема са безбједношћу својих ђака нити нежељених посјета у школском дворишту.

Директор Основне школе "Георги Стојков Раковски" Душан Мишљеновић каже да је ова школа камере добила још 2006. године због проблема који су се дешавали у школском дворишту.

- Током дана су се скупљали младићи који су дјеци отимали џепарац и нудили марихуану, а ноћу би пијанчили и разбијали по школском дворишту. Од када имамо камере тај проблем је ријешен - рекао је Мишљеновић.

И директор ОШ "Иво Андрић" Жељка Опачић каже да је у овој школи видео-надзор постављен из сличних разлога.

- Родитељи су нам помогли да обезбиједимо средства и повећамо безбједност постављањем камера - казала је Опачићева.

Директор ОШ "Змај Јова Јовановић", која је прошле седмице добила видео-надзор, Дијана Богдановић рекла је да би свака школа требало да има камере како би осигурали безбједност ђака и имовине.

- Живимо у времену када је насиље свакодневна појава. Родитељи и ђаци су задовољни због камера, а на овај начин ћемо знати и ко улази у школски простор - рекла је Богдановићева и додала да је постављање 11 камера школу коштало око 5.500 КМ.

- Направила сам компензацију са једном осигуравајућом кућом са којом смо потписали уговор о сарадњи у замјену за видео-надзор - казала је Богдановићева.

ОШ "Вук Стефановић Караџић" у Борику нема видео-надзор иако се скоро сваке ноћи у дворишту ове школе скупља омладина која конзумира алкохол и ремети јавни ред и мир.

- Нама је видео-надзор готово неопходан како бисмо ријешили овај проблем. Нажалост, имамо других приоритета као што су кров и паркет који је страдао у поплавама - рекла је директор ове школе Татјана Вилендечић.

Руководства школа које немају видео-надзор кажу да је недостатак финансијских средстава главни разлог за то што немају камере.

Школе које имају видео-надзор

"Змај Јова Јовановић"

"Георги Стојков Раковски"

"Иво Андрић"

"Бранко Радичевић"

"Петар Петровић Његош"

"Ђура Јакшић"

"Борисав Станковић"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана