Banjaluka: Izvještaj o budžetu nije dobio većinu

Sanja Amidžić
Banjaluka: Izvještaj o budžetu nije dobio većinu

Banjaluka - Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta grada za prvih šest mjeseci ove godine, koji se juče našao pred odbornicima Skupštine grada, nije usvojen.

Zamjenik gradonačelnika Jasna Brkić rekla je da ovaj izvještaj nije usvojen iz tehničkih razloga, jer je određeni broj odbornika, tokom glasanja, bio van skupštinske sale.

- U samoj raspravi o konsolidovanom izvještaju učestvovala su samo dva odbornika koja nisu imala suštinskih primjedbi, ali dogodilo se to da je određeni broj odbornika bio van sale tokom glasanja tako da izvještaj nije dobio potrebnu većinu - kazala je Brkićeva. Ona je dodala da vjeruje da će se izvještaj ponovo razmatrati na narednoj sjednici i da će dobiti potrebnu većinu.

- Ovako sačinjen izvještaj oslikava stvarno stanje i čitav niz je objektivnih okolnosti zbog čega je izvršenje budžeta u prvih šest mjeseci bilo takvo kakav jeste - rekla je Brkićeva i dodala da je u prvih šest mjeseci ove godine zabilježen deficit od 4,1 milion maraka.

Predsjednik Skupštine grada Budimir Balaban rekao je da će se konsolidovani izvještaj ponovo pred odbornicima naći na narednom zasjedanju gradskog parlamenta.

- Skupštinski kolegijum zasjedaće danas ili u ponedjeljak na kome će se odlučiti da se konsolidovani izvještaj nađe na sjednici koja je planirana za 14. novembar - kazao je Balaban.

Odbornik PDP-a u Skupštini grada Zoran Talić rekao je da izvještaj nije ni trebalo da dobije potrebnu većinu jer izvršenje budžeta nije realno predstavljeno.

- U izvještaju je ukazano da je napravljeno oko četiri miliona maraka rashoda u odnosu na prihode, a kad se pogledaju prihodi  vidljivo je da je u gradsku kasu ušlo čak i  deset miliona KM manje za prvih pola godine - kazao je Talić.

Odbornici su na jučerašnjem zasjedanju, na kojem je bilo 25 tačaka dnevnog reda, usvojili prijedlog odluke o izmjeni i dopuni odluke o utvrđivanju poreske stope za oporezivanje nepokretnosti na području grada za tekuću godinu, elaborat o procijenjenim štetama na području grada prouzrokovanih u avgustu te nekoliko planskih dokumenata.

Imenovanje

Odbornici Skupštine grada juče su imenovali Sanelu Kecman za v.d. načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje. Ona je do sada obavljala funkciju pomoćnika doskorašnje načelnice ovog odjeljenja Mire Sofilj, koja je na istom zasjedanju na sopstveni zahtjev razriješena dužnosti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana