Бањалука: Ин-такси на чекању, инвалиди на губитку

Весна Поповић
Бањалука: Ин-такси на чекању, инвалиди на губитку

Бањалука - Град још није почео са субвенционисањем превоза лица са инвалидитетом кроз пројекат "Ин-такси", а питање је када би се то могло десити, иако је за те намјене у овогодишњем буџету планирано 50.000 КМ.

У Одсјеку за саобраћај су објаснили да је до застоја дошло због жалбе једне од фирми која се пријавила на тендер за избор превозника који ће бити задужен за превоз инвалида.

- Јавна набавка покренута је почетком марта, а у мају је донесена одлука о избору најповољнијег понуђача. Међутим, једна од фирми је уложила жалбу на одлуку Одсјека за јавне набавке. Она је упућена Комисији за жалбе за јавне набавке БиХ у Сарајеву, која треба да је размотри. О имену фирме која је изабрана и оне која се жалила не бисмо се изјашњавали док поступак не буде завршен - рекли си у овом одсјеку.

Додали су да још чекају на одговор, односно да ли ће жалба бити уважена, али најгоре је то што испаштају лица којима је услуга потребна.

- Од одлуке Комисије за жалбе зависи када ћемо почети са пројектом "Ин-такси". Ако прихвате жалбу, мораћемо поновити поступак јавне набавке - рекли су у овом одсјеку.

Напоменули су да лица са инвалидитетом нису запостављена. Без обзира на то што реализација овог пројекта још није почела, у функцији су два возила која их тренутно превозе.

- Одјељење за друштвене дјелатности за ове намјене из буџета града је планирало 15.000 КМ. Уговором је предвиђено да Удружење дистрофичара регије Бањалука превози лица са инвалидитетом и оно им омогућава одлазак код љекара, у школе, на посао, у куповину, на састанке, семинаре, конференције и на друге активности - рекли су овом одјеку.

Извршни директор Удружења дистрофичара регије Бањалука Радован Ристић је рекао да због  процеса највише губе инвалиди.

- Док сачекамо да све процедуре у вези са жалбама буду завршене, питање је хоће ли тај пројекат бити покренут и почетком идуће године. У међувремену, сналазићемо се као и до сада. У посљедњих десет година смо организовали превоз лица са инвалидитетом и тренутно имамо 93 корисника, а свега два возила. То је мало и зато акцент стављамо на превоз до љекара и дјеце у школу, а остало колико стигнемо - рекао је Ристић.

Објаснио је да сваке године конкуришу за новац који град издваја за финансирање пројеката удружења и НВО.

- На годишњем нивоу добијемо око 15.000 КМ, што је апсолутни минимум, ако се узме у обзир да на гориво у просјеку потрошимо око 9.000 КМ. Остатак потребног новца за превоз обезбиједимо кроз донације, а и наши корисници симболично плаћају превоз, у складу са својим могућностима - објаснио је Ристић.

Контакт

Пројекат "Ин-такси" први пут је најављен у септембру 2014. године, након састанка градоначелника Слободана Гаврановића и представника Удружења дистрофичара регије Бањалука. Према ријечима представника дистрофичара Радована Ристића, планирано је да превозник има посебан број телефона, на који би корисници могли да контактирају са њим када им је потребан превоз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана