Бањалука: Хитна наплаћује ако позив није хитан

nezavisne.com
Бањалука: Хитна наплаћује ако позив није хитан

Бањалука - Преглед доктора Службе хитне помоћи биће наплаћен свим неосигураним грађанима у случају да се испостави да њихов позив баш и није био хитан.

Стога би сви они без овјерене здравствене књижице, прије него што позову број 124, очито требало добро да промисле да ли им је долазак Хитне помоћи заиста неопходан, односно да ли њихово стање потпада под групу хитних и да ли им је живот угрожен.

"Грађани су често субјективни у процјени када сматрају да су хитни и зову нашу службу и ако реална ситуација није таква. Због тога долази до проблема и успоравају рад наших служби, јер се интервенције на терену примају по степену хитноће", истакла је Нада Бањац, начелница Службе хитне медицинске помоћи Дома здравља.

На терен излазе доктор, један или два медицинска техничара и возач, а из Службе хитне помоћи наводе да се њихове екипе често сусрећу с неоправданим позивима.

"Често нас зову ради превоза болесника и лијечења хроничних болести, послова који не спадају у нашу надлежност, као и других стања гдје нема хитноће". објашњава Бањчева.

Дејан Петковић говори да није био упознат с овим податком, али сматра да Хитна помоћ не би требало да наплаћује своје услуге, без обзира на околности.

"Чим је човјека мука натјерала да зове Хитну помоћ, значи да му није добро. Откуд ко зна у тим моментима колико је и како угрожен, људи само желе да им неко помогне", додаје он.

Из Дома здравља појашњавају да се услуге витално угроженим пацијентима, као и превоз санитетским возилом не наплаћују, без обзира на то јесу ли или нису осигурани. Особама које се на лични захтјев желе прегледати у Служби хитне помоћи, а нису витално угрожене, те немају здравствено осигурање, услуге се наплаћују по цјеновнику који је формирао Фонд здравственог осигурања (ФЗО) РС.

"Иначе, доктори запослени у службама хитне помоћи процјењују да ли се ради о хитном случају или не и уколико се ради пацијенту не би требало ништа да буде наплаћено", наводе из ФЗО РС.

Фонд сваке године домовима здравља дозначава средства за финансирање услуга хитне здравствене заштите, а ове је за ту ставку издвојено око 17 милиона КМ.

"Фонд са домовима здравља хитну медицинску помоћ уговора на основу броја становника с подручја њиховог дјеловања и у складу с одговарајућим стандардима и нормативима. То значи да од броја становника првенствено зависи колико ће који дом здравља добити средстава од Фонда за пружање хитне здравствене заштите", појаснили су из ове институције.

Хитна стања

Постоје 72 шифре услуга и стања који се сматрају хитним.

У њих, између осталих, спадају: акутни коронарни синдром, кома, стање без свијести, престанак дисања, губитак пулса, саобраћајне незгоде и друге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана