Banjaluka: Fasade opasne za prolaznike

Danijela Stokanić
Banjaluka: Fasade opasne za prolaznike

Banjaluka - Dotrajale i oronule fasade na pojedinim zgradama u gradu, koje se svakodnevno obrušavaju, predstavljaju opasnost za pješake i automobile.

Takvih zgrada najviše ima u naseljima Nova varoš, Obilićevo, kao i u samom centru grada.

Građani su složni da fasade postaju sve veći problem, koji će postati nerješiv ako se u njegovo rješavanje uskoro ne uključe i gradske vlasti. Tako, na primjer, već dvije godine dijelovi fasade zgrade u ulici Kralja Petra Prvog Karađorđevića svakodnevno otpadaju, a niko ne reaguje.

Vlasnici stanova i poslovnih prostora ove zgrade kažu da već duže vrijeme apeluju da fasada bude sanirana, jer osim toga što ružno izgleda, predstavlja i problem prolaznicima.

- Komunalna policija je upoznata sa našim problemom i obilazila je zgradu nekoliko puta, ali uzalud. Izgubili smo svaku nadu da će u skorije vrijeme bilo šta biti urađeno kada je riječ o ovom pitanju - rekao je jedan od stanara zgrade.

Predsjednik ZEV-a u ulici Prve krajiške brigade u naselju Starčevica Milorad Arlov je kazao da Gradska uprava godinama nije raspisala konkurs za sanaciju fasada stambenih zagrada.

- Fasade zgrada u gradu su u lošem stanju, a posebno na Starčevici i one što prije treba da budu obnovljene. Primijetio sam da mnogi stanari o svom trošku saniraju fasade, a grad bi, bar je to ranije bila praksa, trebalo da im finansijski pomogne - rekao Arlov.

Predsjednik Savjeta MZ Centar jedan Dujko Komljenović je istakao da su fasade pored nevremena i na meti huligana.

Stanari jedne od zgrada, koja je stara više od 40 godina, a nalazi se u naselju Borik, kažu da ni kod njih nije ništa bolja situacija kada je fasada u pitanju.

- Većina mojih komšija i ja nemamo dovoljno novca za sanaciju fasade na zgradi koja je odavno dotrajala. Više puta smo od Gradske uprave tražili da nam pomogne u sanaciji, ali ništa - rekao je Milorad Obradović i dodao da treba da dočekaju da malter počne da otpada, da bi nadležni nešto preduzeli.

Načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja Zoran Novaković je rekao da je svjestan problema stanara zgrada, te da su ove godine razmišljali i o sanaciji fasada. Ali s obzirom na smanjenje budžeta grada, odustali su od toga.

- Znam da je teška situacija, da građani nemaju novca, kao i da su dotrajale fasade na zgradama opasne za građane, ali mislim da ni iduće godine nećemo, kako stvari stoje, biti u finansijskoj situaciji da podržimo stanare u sanaciji fasada - kazao je Novaković.

Liftovi

Zoran Novaković je rekao da su ove godine samo sanirani liftovi u stambenim zgradama.

- Prioritet smo dali zajednicama etažnih vlasnika kod kojih je stepen naplativosti komunalnih naknada viši od 90 odsto. Međutim, kod svih zajednica etažnih vlasnika naplativost nije bila ni približno tolika - rekao je Novaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana