Бањалука: Фасаде опасне за пролазнике

Данијела Стоканић
Бањалука: Фасаде опасне за пролазнике

Бањалука - Дотрајале и оронуле фасаде на појединим зградама у граду, које се свакодневно обрушавају, представљају опасност за пјешаке и аутомобиле.

Таквих зграда највише има у насељима Нова варош, Обилићево, као и у самом центру града.

Грађани су сложни да фасаде постају све већи проблем, који ће постати нерјешив ако се у његово рјешавање ускоро не укључе и градске власти. Тако, на примјер, већ двије године дијелови фасаде зграде у улици Краља Петра Првог Карађорђевића свакодневно отпадају, а нико не реагује.

Власници станова и пословних простора ове зграде кажу да већ дуже вријеме апелују да фасада буде санирана, јер осим тога што ружно изгледа, представља и проблем пролазницима.

- Комунална полиција је упозната са нашим проблемом и обилазила је зграду неколико пута, али узалуд. Изгубили смо сваку наду да ће у скорије вријеме било шта бити урађено када је ријеч о овом питању - рекао је један од станара зграде.

Предсједник ЗЕВ-а у улици Прве крајишке бригаде у насељу Старчевица Милорад Арлов је казао да Градска управа годинама није расписала конкурс за санацију фасада стамбених заграда.

- Фасаде зграда у граду су у лошем стању, а посебно на Старчевици и оне што прије треба да буду обновљене. Примијетио сам да многи станари о свом трошку санирају фасаде, а град би, бар је то раније била пракса, требало да им финансијски помогне - рекао Арлов.

Предсједник Савјета МЗ Центар један Дујко Комљеновић је истакао да су фасаде поред невремена и на мети хулигана.

Станари једне од зграда, која је стара више од 40 година, а налази се у насељу Борик, кажу да ни код њих није ништа боља ситуација када је фасада у питању.

- Већина мојих комшија и ја немамо довољно новца за санацију фасаде на згради која је одавно дотрајала. Више пута смо од Градске управе тражили да нам помогне у санацији, али ништа - рекао је Милорад Обрадовић и додао да треба да дочекају да малтер почне да отпада, да би надлежни нешто предузели.

Начелник Одјељења за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја Зоран Новаковић је рекао да је свјестан проблема станара зграда, те да су ове године размишљали и о санацији фасада. Али с обзиром на смањење буџета града, одустали су од тога.

- Знам да је тешка ситуација, да грађани немају новца, као и да су дотрајале фасаде на зградама опасне за грађане, али мислим да ни идуће године нећемо, како ствари стоје, бити у финансијској ситуацији да подржимо станаре у санацији фасада - казао је Новаковић.

Лифтови

Зоран Новаковић је рекао да су ове године само санирани лифтови у стамбеним зградама.

- Приоритет смо дали заједницама етажних власника код којих је степен наплативости комуналних накнада виши од 90 одсто. Међутим, код свих заједница етажних власника наплативост није била ни приближно толика - рекао је Новаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана