Banjaluka: Đake čeka nova kuhinja

Jasmina Perišić
Banjaluka: Đake čeka nova kuhinja

Banjaluka - Srednjoškolski dom će 31. avgusta primiti 240 đaka koji ne žive u Banjaluci, a odlučili su da srednju školu pohađaju u ovom gradu.

Prema riječima direktora Srednjoškolskog doma Banjaluka Branislava Vidića, za smještaj u domu ove godine konkurisao je veliki broj đaka iz Republike Srpske, od kojih je 93 ostalo bez smještaja.

- Konkurs je završen 22. jula i uskoro očekujemo da se đaci usele. Primljeno je 112 dječaka i 118 djevojčica, a najveća pažnja se, pored osnovnih uslova koji su đaci morali ispunjavati, obraćala na socijalni status učenika - rekao je Vidić.

Đacima će na raspolaganju biti deset vaspitača, koji će pratiti njihov rad umjesto njihovih roditelja, a kriterijumi za prijem djece u dom odnose se na uspjeh u školi, socijalni status porodice učenika i udaljenost mjesta prebivališta od mjesta školovanja.

- Đaci će imati i tri kvalitetna obroka, medicinsku njegu, teretanu i informatički kabinet. Cijena mjesečnog boravka koju plaćaju je 75 maraka. Vlada RS sufinansira smještaj i ishranu učenika sa 95 KM, a za djecu boračkih kategorija Vlada plaća punu cijenu od 170 maraka - naglasio je Vidić.

Dvije kuhinje u domu trebalo bi da do kraja mjeseca budu kompletno renovirane, a radovi koji koštaju 57.000 KM trebalo je da budu završeni još 15. avgusta.

- Novac je izdvojen iz grantova, a posao još nije završen - kazao je Vidić i dodao da će se potruditi da do useljenja đaka sve bude gotovo.

Jasna Medić iz Prnjavora, čiji sin nije prošao na konkursu za smještaj u đačkom domu, kaže da je razočarana i da je dom ranijih godina primao veći broj đaka.

- Nekada je bilo mjesta i za 300 đaka, ne znam na koji način ću naći novac za privatni smještaj i kako dijete dalje da školujem - kaže Medićeva.

Dugovi

Branislav Vidić je rekao da je dom u dugu 205.000 KM.

- Samo "Toplani" dugujemo 55.000 KM, a dobavljaču za hranu 52.000 maraka - kaže Vidić i dodaje da ni sam ne zna kako će ovi dugovi biti isplaćeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana