Banjaluka: Đake će dočekati okrečene prostorije

Vesna Popović
Banjaluka: Đake će dočekati okrečene prostorije

Banjaluka - Potrebe osnovnih škola za obnovom objekata već godinama su veće od novca koji imaju na raspolaganju tako da će i ovog ljetnjeg raspusta biti urađene samo najneophodnije popravke te okrečene učionice.

To tvrde direktori većine škola na području grada i poručuju da se snalaze sa onim što im je na raspolaganju te da izlaz za takvu situaciju traže u donacijama.

Direktor OŠ "Jovan Cvijić" Milkica Nikić je potvrdila da su uglavnom sva veća ulaganja posljednjih godina uradili uz pomoć donacija.

- U obezbjeđivanju najviše učestvuju roditelji učenika a jedna dio smo dobili od naših privrednika. Resorno ministarstvo daje koliko može, situacija je takva kakva je i tu se ne može pomoći. Tako da ćemo do septembra iskoristiti vrijeme za popravke i krečenje kako bi učionice bile spremne za đake na jesen - rekla je Nikićeva.

Istakla je da je trenutno jedan od prioriteta ove škole zamjena stolarije koju će takođe pokušati obezbijediti kroz donacije.

- Ako uspijemo, te radove planiramo da realizujemo preko zimskog raspusta iduće godine  - kazala je Nikićeva.

Dodala je da su posljednje dvije godine na taj način sanirali toalete, uredili školsko dvorište napravili tri nova kabineta, dobili nešto novog namještaja, ugradili  video- nadzor te opremili mjesto za produženi boravak.

Slične informacije smo dobili i u OŠ "Branko Ćopić". Direktor Branislava Pejašinović je rekla da u skladu za finansijskim prilikama uređuju školu.

-  Potrebno nam je mnogo više nego što imamo.  Za ovo ljeto predviđeno je samo krečenje dijela zgrade škole i neke manje neophodne popravke -  kazala je Pejašinovićeva.

Napomenula je da su u prethodnom periodu zamijenili podove u nekoliko učionica, sanirali nekoliko toaleta te obnovili dio namještaja ali samo, kako je istakla, zahvaljujući donacijama.

I u OŠ "Vojislav Ilić" u Krupi na Vrbasu su se ograničili na samo ono što je neophodno.

- Djelimično ćemo renovirati podove u fiskulturnim salama naše i područne škole te okrečiti i zamijeniti pločice tamo gdje je potrebno - rekla je direktor Rajka Čajić.

Kaže da je  neophodno mijenjati stolariju i mokre čvorove.

- Za to je potrebno oko 200.000 KM kada ćemo biti u mogućnosti da to obezbijedimo je pod velikim znakom pitanja - navela je Čajićeva i dodala da osim objekta centralne škole moraju voditi računa o zgradama područne dvetorazredne škole u Bočcu i tri petorazredne u Krminama, Agionom Selu i Ledenicama.

Ministarstvo

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS su rekli da većina škola tokom ljetnog raspusta uradi sitne popravke i krečenje prostorija kako bi spremni dočekali novu školsku godinu.

- U budžetu ministarstva predviđeno je 12,7 miliona KM za redovno održavanje i materijalne troškove osnovnih škola u RS i oko 400.000 maraka za neophodnu sanaciju i nabavku opreme - rekli su u ovom ministarstvu ali nisu precizirali koliko  je od ove sume planirano za škole u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana