Banjaluka: Đacima Medicinske škole hladno zbog Kosmosa

Jasmina Perišić
Banjaluka: Đacima Medicinske škole hladno zbog Kosmosa

Banjaluka - Medicinska škola još nije priključena na gradsku "Toplanu", iako ispunjava sve uslove, jer preduzeće "Kosmos", u čijem je krugu ova obrazovna ustanova, nije kupilo kalorimetar.

Obje ove ustanove žele da se priključe na gradski vrelovod, jer toplotna energija, koju su proizvodili u "Kosmosu" nije dovoljna da zagrije ovaj kompleks. Osim toga stara i dotrajala instalacija je problem zbog kojeg je Medicinska škola u više navrata ostajala bez grijanja.

Učenici druge smjene, kako su rekli, cvokoću od hladnoće, jer je grijanje poslije 15 časova i završetka radnog vremena u "Kosmosu" svedeno na minimum.

- Sreća je da spoljne temperature nisu niske, a nema ni snijega. Čim se u "Kosmosu" završi radno vrijeme, nama se grijanje gasi, a hladnoća utiče na koncentraciju, pa ne možemo da adekvatno pratimo nastavu - požalila se jedna od učenica I. P.

Direktor Medicinske škole Vladimir Jagodić je kazao da škola odavno ispunjava sve uslove da bude priključena na mrežu gradskog grijanja.

- Istina je da su nam u drugoj smjeni učionice hladnije. Škola čeka da "Kosmos" nabavi kalorimetar, da bismo se zajedno priključili na "Toplanu". Pričekaćemo da komšije nabave kalorimetar i ispune još neke tehničke uslove - rekao je Jagodić.

Prema njegovim riječima, to bi trebalo da bude početkom januara.

- Razgovarao sam sa direktorom "Kosmosa" i rekao mi je da postoje sitni tehnički detalji koje treba da riješe da bismo se svi priključili na "Toplanu" - dodao je Jagodić.

Direktor preduzeća "Kosmos" Dragan Ilić je kazao da mu se još niko nije požalio da je u popodnevnim časovima slabo grijanje u školi.

- Pitanje je dana kada ćemo se priključiti na "Toplanu". Nedostaje nam kalorimetar i ovih dana ćemo se konsultovati sa "Toplanom" da nam ustupi ili bar kaže kako da nabavimo odgovarajući kalorimetar - objasnio je Ilić.

Cijevi

Kako nezvanično saznajemo, instalacije u "Kosmosu" su slabe, pa je potreban i remont cijevi, koji je planiran tokom januara, kada đaci Medicinske škole budu na raspustu. U "Toplani" su potvrdili da je toplovod u preduzeću "Kosmos" star oko 50 godina, sistem je zastario, pa je to razlog što je škola u više navrata ostajala bez grijanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana