Бањалука: Ђацима Медицинске школе хладно због Космоса

Јасмина Перишић
Бањалука: Ђацима Медицинске школе хладно због Космоса

Бањалука - Медицинска школа још није прикључена на градску "Топлану", иако испуњава све услове, јер предузеће "Космос", у чијем је кругу ова образовна установа, није купило калориметар.

Обје ове установе желе да се прикључе на градски вреловод, јер топлотна енергија, коју су производили у "Космосу" није довољна да загрије овај комплекс. Осим тога стара и дотрајала инсталација је проблем због којег је Медицинска школа у више наврата остајала без гријања.

Ученици друге смјене, како су рекли, цвокоћу од хладноће, јер је гријање послије 15 часова и завршетка радног времена у "Космосу" сведено на минимум.

- Срећа је да спољне температуре нису ниске, а нема ни снијега. Чим се у "Космосу" заврши радно вријеме, нама се гријање гаси, а хладноћа утиче на концентрацију, па не можемо да адекватно пратимо наставу - пожалила се једна од ученица И. П.

Директор Медицинске школе Владимир Јагодић је казао да школа одавно испуњава све услове да буде прикључена на мрежу градског гријања.

- Истина је да су нам у другој смјени учионице хладније. Школа чека да "Космос" набави калориметар, да бисмо се заједно прикључили на "Топлану". Причекаћемо да комшије набаве калориметар и испуне још неке техничке услове - рекао је Јагодић.

Према његовим ријечима, то би требало да буде почетком јануара.

- Разговарао сам са директором "Космоса" и рекао ми је да постоје ситни технички детаљи које треба да ријеше да бисмо се сви прикључили на "Топлану" - додао је Јагодић.

Директор предузећа "Космос" Драган Илић је казао да му се још нико није пожалио да је у поподневним часовима слабо гријање у школи.

- Питање је дана када ћемо се прикључити на "Топлану". Недостаје нам калориметар и ових дана ћемо се консултовати са "Топланом" да нам уступи или бар каже како да набавимо одговарајући калориметар - објаснио је Илић.

Цијеви

Како незванично сазнајемо, инсталације у "Космосу" су слабе, па је потребан и ремонт цијеви, који је планиран током јануара, када ђаци Медицинске школе буду на распусту. У "Топлани" су потврдили да је топловод у предузећу "Космос" стар око 50 година, систем је застарио, па је то разлог што је школа у више наврата остајала без гријања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана