Бањалука: Директори морају повећати приходе

Весна Поповић
Бањалука: Директори морају повећати приходе

Бањалука - Градска управа очекује од директора јавних установа и предузећа да више буду менаџери и повећавају своје буџете кроз властите приходе, рекла је јуче замјеник градоначелника Јасна Бркић говорећи о нацрту буџета града за идућу годину.

- Свједоци смо да се промијенио однос прихода који они сами осигуравају и оног што добијају из буџета. Остављена им је могућност да властите приходе које остваре и троше. То им даје додатну могућност да боље раде и послују и да пуњење буџета града буде боље - додала је Бркићева, која је јуче заједно са сарадницима одржала прес-конференцију. Подсјетила је да је планиран буџетски оквир од 119,3 милиона КМ.

- Средства која смо планирали је реално могуће остварити и чека нас пуно посла као бисмо их и остварили. У фокусу рада Градске управе у идућој години је већи ангажман на прикупљању прихода и већа одговорност и пажљива расподјела и трошење средстава - нагласила је она. Навела је да су средства за образовање планирана од 1,5 милиона КМ, за здравствену и социјалну заштиту 1,06 милиона КМ, спорт 1,1 милион КМ, рад и програме борачких организација 550.000 КМ и дознаке појединцима 12,3 милиона КМ.

- До утврђивања приједлога буџета предузећемо мјере да средства за подстицаје у запошљавању и самозапошљавању и пројекте у пољопривреди буду већа него што су планирана - рекла је Бркићева и додала да је нацртом за запошљавање планирано 700.000 КМ, а за пројекте у пољопривреди 650.000 КМ.

Подсјећамо да су нацрт буџета одборници усвојили на сједници одржаној у уторак и упутили га у јавну расправу која ће трајати до 15. децембра.

Начелник Одјељења за финансије Браниславка Јовандић рекла је да нацрт није планиран на додатној кредитној задужености града.

- Мада постоји могућност за нове кредите на основу законских промјена у Закону о дугу, задужености и гаранцији који је промијењен након поплава с циљем санација настале штете. Додатну подршку, поред ове могућности, очекујемо из Фонда солидарности и средстава међународних финансијских институција. Ова средства се неће пратити кроз буџет, али битно је да ће таква подршка растеретити потребе грађана према буџету града - рекла је Јовандићева.

Мост у Чесми

Начелник Одјељења за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја Зоран Новаковић рекао је да је из буџета града милион марака планирано за изградњу моста код фабрике "Инцел" у Чесми.

- У договору са Министарством пољопривреде, водопривреде и шумарства РС добили смо чврсто обећање да ће они обезбиједити 1,1 милион КМ - рекао је Новаковић.

Додао је да је планиран наставак рјешавања имовинско-правних односа у вези са изградњом пута у Пријечанима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана