Бањалука: Депонија добила пречишћивач вода

Весна Поповић
Бањалука: Депонија добила пречишћивач вода

Бањалука - На регионалној депонији у Рамићима јуче је пуштено у функцију постројење за пречишћавање отпадних вода, у које је уложено 546.000 евра.

Реализација овог пројекта финансирана је грант средствима ИПА фонда, а министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Сребренка Голић, која ја присуствовала свечаном пуштању у рад овог постројења, рекла је да ће уређај пречишћавати до 75 одсто отпадних вода депоније.

- Произвођачи ове опреме тврде да је уређај 99,99 одсто ефикасан - казала је Голићева и додала да ће контролом утврдити да ли је то тако.

Голићева је подсјетила да је у депонију, од 2004. године, када је почела њена изградња, утрошено шест милиона евра.

- Са градом и предузећем "Деп-от" планирамо и градњу рециклажног центра на депонији - рекла је Голићева и додала да су предузећа у окружењу која се баве рециклажом профитабилна.

Градоначелник Слободан Гаврановић је рекао да са пуштањем у функцију пречишћивача вода више нема страха од загађења оближњих водотока и бунара.

Он је додао да се град, као већински власник депоније, залаже да се ова депонија у Рамићима смањује, а не шири.

Према ријечима Гаврановића, због свега тога на депонији ће бити изграђен рециклажни центар.

Директор предузећа "Деп-от", које управља депонијом у Рамићима, Ново Грујић рекао је да су пуштањем у рад овог постројења испуњени сви параметри за испуштање отпадних вода у површинске водотоке.

Грујић је најавио да би ускоро требало да буде потписан уговор за завршетак санитарне касете за дегасификацију, те додао да је у плану постављање бакље на којој ће сви депонијски гасови бити спаљивани.

- Ако будемо имали довољне количине гаса, желимо да створимо услове да струју коју добијамо из депонијских гасова пустимо у мрежу. На тај начин "Деп-от" би остварио приход, који према искуствима из окружења, није мали - рекао је Грујић.

"Деп-от"

Јавно предузеће "Деп-от" је основано 2003. године с циљем санације постојеће и изградње регионалне санитарне депоније у Рамићима. Предузеће су основали град Бањалука и општине Градишка, Прњавор, Лакташи, Србац, Котор Варош, Челинац и Кнежево.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана