Banjaluka: Deficit težak 3,9 miliona KM

Vesna Popović
Banjaluka: Deficit težak 3,9 miliona KM

Banjaluka - Rashodi u budžetu grada u prvih šest mjeseci bili su veći za 3,9 miliona KM od prihoda.

Navedeno je to u konsolidovanom izvještaju o izvršenju budžeta grada od 1. januara do 30. juna ove godine, koji će odbornici razmatrati na sjednici Skupštine grada, koja je zakazana za 30. oktobar.

Kako je u izvještaju napomenuto, ovaj obračun je napravljen u odnosu na budžet grada za 2014. godinu koji je iznosio 130,36 miliona KM, a ne u odnosu na rebalans koji je Skupština grada usvojila krajem jula i kojim je budžet bio težak 131,6 miliona KM.

U izvještaju je navedeno da su prihodi u prvih pola godine iznosili 50,81 milion KM, a rashodi 54,73 miliona KM.

- Iskazani višak rashoda nad prihodima rezultat je nižeg ostvarenja pojedinih poreskih i neporeskih prihoda u prvoj polovini 2014. godine u ukupnom iznosu od 5,4 miliona KM u odnosu na isti period prošle godine - navedeno je u ovom izvještaju. Napomenuli su da je pad izvršenja prihoda naročito bio izražen u drugom kvartalu 2014. godine kao posljedica majskih poplava.

- U najvećoj mjeri iskazani višak rashoda nad prihodima u budžetu prouzrokovalo je izvršenje sudskih izvršnih rješenja u prvom dijelu 2014, u ukupnom iznosu od oko 1,5 miliona KM, kao i rast izdataka za otplatu dugova, glavnice preuzetih kredita za 1,86 miliona KM u odnosu na isti period prethodne godine - stoji u izvještaju. Dodaje se da su ostali izdaci budžeta u posmatranom periodu izvršeni u približno istom iznosu kao i u istom periodu prethodne godine.

- Imajući u vidu da je u julu realizacija poreskih i neporeskih prihoda porasla za oko pet odsto, te da su nedostajuća budžetska sredstva iznosila oko 900.000 KM, može se reći da je, zaključno sa julom 2014, stanje budžeta u značajnoj mjeri poboljšano - ističe se u izvještaju i dodaje da je zaduženost grada iznosila 112,71 milion KM.

Od toga je dug po dugoročnim zaduženjima iznosio 111,92 miliona KM, a dug po kratkoročnim zaduženjima 792.496 KM.

Pokrivanje

Gradonačelnik Slobodan Gavranović rekao je da će teško prihodima pokriti rashode koje ćemo, kako je objasnio, imati do kraja godine.

- Očekuju nas smanjeni prihodi i na kraju godine sigurno ćemo imati neku vrstu deficita. Trudićemo se da kroz rebalans on bude što manji - rekao je Gavranović. Dodao je da je u pripremi i nacrt budžeta za iduću godinu.

- Očekujem da se otvori pitanje preraspodjele sredstava iz PDV-a preko Saveza opština i gradova sa Vladom RS čim ona bude konstituisana, jer je to najizdašniji prihod svih lokalnih zajednica - naveo je Gavranović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana