Бањалука: Дефицит тежак 3,9 милиона КМ

Весна Поповић
Бањалука: Дефицит тежак 3,9 милиона КМ

Бањалука - Расходи у буџету града у првих шест мјесеци били су већи за 3,9 милиона КМ од прихода.

Наведено је то у консолидованом извјештају о извршењу буџета града од 1. јануара до 30. јуна ове године, који ће одборници разматрати на сједници Скупштине града, која је заказана за 30. октобар.

Како је у извјештају напоменуто, овај обрачун је направљен у односу на буџет града за 2014. годину који је износио 130,36 милиона КМ, а не у односу на ребаланс који је Скупштина града усвојила крајем јула и којим је буџет био тежак 131,6 милиона КМ.

У извјештају је наведено да су приходи у првих пола године износили 50,81 милион КМ, а расходи 54,73 милиона КМ.

- Исказани вишак расхода над приходима резултат је нижег остварења појединих пореских и непореских прихода у првој половини 2014. године у укупном износу од 5,4 милиона КМ у односу на исти период прошле године - наведено је у овом извјештају. Напоменули су да је пад извршења прихода нарочито био изражен у другом кварталу 2014. године као посљедица мајских поплава.

- У највећој мјери исказани вишак расхода над приходима у буџету проузроковало је извршење судских извршних рјешења у првом дијелу 2014, у укупном износу од око 1,5 милиона КМ, као и раст издатака за отплату дугова, главнице преузетих кредита за 1,86 милиона КМ у односу на исти период претходне године - стоји у извјештају. Додаје се да су остали издаци буџета у посматраном периоду извршени у приближно истом износу као и у истом периоду претходне године.

- Имајући у виду да је у јулу реализација пореских и непореских прихода порасла за око пет одсто, те да су недостајућа буџетска средства износила око 900.000 КМ, може се рећи да је, закључно са јулом 2014, стање буџета у значајној мјери побољшано - истиче се у извјештају и додаје да је задуженост града износила 112,71 милион КМ.

Од тога је дуг по дугорочним задужењима износио 111,92 милиона КМ, а дуг по краткорочним задужењима 792.496 КМ.

Покривање

Градоначелник Слободан Гаврановић рекао је да ће тешко приходима покрити расходе које ћемо, како је објаснио, имати до краја године.

- Очекују нас смањени приходи и на крају године сигурно ћемо имати неку врсту дефицита. Трудићемо се да кроз ребаланс он буде што мањи - рекао је Гаврановић. Додао је да је у припреми и нацрт буџета за идућу годину.

- Очекујем да се отвори питање прерасподјеле средстава из ПДВ-а преко Савеза општина и градова са Владом РС чим она буде конституисана, јер је то најиздашнији приход свих локалних заједница - навео је Гаврановић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана