Бањалука: Борцима 300.000 КМ

Весна Поповић
Бањалука: Борцима 300.000 КМ

Бањалука - Градска управа објавила је јуче конкурс за суфинансирање пројеката борачких удружења у идућој години, за које је нацртом буџета града планирано 300.000 КМ.

Начелник Одјељења за борачко-инвалидску заштиту Миленко Вучета је рекао да је конкурс објављен иако буџет за идућу годину још није усвојен.

- По његовом усвајању разматраћемо све пријаве и најквалитетнији пројекти биће финансирани расположивим средствима - рекао је Вучета и додао да је нацртом буџета планиран исти износ средстава као и ове године.

- На бази овогодишњег искуства сматрамо да ће та средства бити довољна. Борачке организације имају 30 дана од дана објављивања да доставе приједлоге - додао је Вучета.

Према подацима овог одјељења, у 2014. години за 25 пројеката осам удружења додијељено је 158.790 КМ, за обиљежавање значајних догађаја 21.812 КМ, а за обавезе из уговора које закључује градоначелник ради реализације пројеката значајних за ову категорију потрошена је 8.881 КМ.

Вучета је подсјетио да је средином ове године повећан број удружења од интереса за град. У надлежности овог одјељења је 11 удружења, а прије ове одлуке било их је пет. Прије промјене одлуке одјељење је за пет удружења исплатило 198.520 КМ, а другим овогодишњим ребалансом буџета града ова средства планирана су у износу од 350.000 КМ.

Предсједник Борачке организације града Бањалука Горан Рогић сматра да је град требало да направи другачију категоризацију удружења.

- Средства су распоређена у оквиру новца којим град располаже. Немам ништа против да се финансирају и друге организације, али, ипак, ми смо организација од јавног интереса и заслужујемо посебан статус у односу на остале. Један од пројеката који већ годинама због недостатка новца не можемо реализовати је отварање клуба ветерана у којем би се могле организовати радне терапије у сарадњи са Центром за ментално здравље - рекао је Рогић. Ово удружење је од града за седам пројеката добило 100.830 КМ.

Збрињавање

Горан Рогић је нагласио да је важно да коначно буде ријешено стамбено збрињавање борачких категорија.

- Како би тај процес био завршен потребно је да град издвоји додатних три милиона КМ за лица која се не налазе на списковима Владе РС за стамбено збрињавање борачких категорија - рекао је Рогић.



 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана