Banjaluka: 13 godina od smrti đaka i nastavnice OŠ Petar Petrović Njegoš

Danijela Stokanić
Banjaluka: 13 godina od smrti đaka i nastavnice OŠ Petar Petrović Njegoš

Banjaluka - Godine prolaze, ali bol za učenicima OŠ "Petar Petrović Njegoš" Vedranom Vidović, Draganom Kondić, Vanjom Drekalović, te Denisom Kvasnijem i nastavnicom Jelenom Vidović, koji su na današnji dan prije 13 godina nastradali kod Budve, ne jenjava.

Otac Vanje Drekalović Velibor rekao je da je noć kada je njegova mezimica nastradala za njega bila najteža u životu.

- Moja Vanja, kao i sva djeca njenog uzrasta, bila je vesela i poslušna, a ponekad i malo nestašna. Mnogo se radovala tom nesrećnom odlasku na ekskurziju i druženju sa školskim drugarima - drhtavim glasom ispričao je Velibor Drekalović.

On je dodao da je momenat kada je primio tu nemilu vijest njemu i njegovoj porodici napravio duboku ranu na srcu, koja nikada neće zarasti. Roditelji ostalih nastradalih učenika nisu imali snage da pričaju o ovom nesrećnom danu.

Željko Todorović, bivši učenik OŠ "Petar Petrović Njegoš", koji je bio na brodu kada se prevrnuo, rekao je da se i dan-danas sjeća tragedije, te da nikada neće zaboraviti svoje drugare koji su stradali prije 13 godina.

- Svake godine 16. septembar probudi u meni tugu - rekao je Todorović, koji je prije 13 godina u Budvi dijelio hotelsku sobu sa stradalim Denisom Kvasnijem.

Direktor OŠ "Petar Petrović Njegoš" Đorđa Grajić rekla je da se ova tragedija ne smije nikad zaboraviti.

- Svim budućim generacijama i organizatorima bilo čega ovo treba da bude opomena - rekla je Grajićeva i dodala da je uprava škole stalno u kontaktu sa porodicama nastradalih.

Ona je naglasila da, koliko god je moguće, pomažu njihovim porodicama.

- Jedan otac radi kao noćni čuvar, a i jedna od kćerki naše koleginice Jelene počela je da radi u školi, a na raspolaganju stojimo i ostalim porodicama - rekla je Grajićeva.

Roditelji, kolege, kao i mnogobrojna rodbina nastradalih učenika i nastavnice danas će posjetiti njihove vječne kuće na Novom groblju, gdje će položiti vijence i zapaliti svijeće za pokoj duša.

Tog kobnog 16. septembra 2001. boraveći na ekskurziji učenici OŠ "Petar Petrović Njegoš" krenuli su u obilazak čuvenog ostrva Sveti Stefan. Brodić "Škorpion 2", vlasnika Slavoljuba Vujičića, bio je registrovan na 42 putnika i dva člana posade, a u trenutku nesreće na njemu su bila 142 putnika, što je direktno prouzrokovalo njegovo prevrtanje. Vujičić je osuđen na 13 godina zatvora zbog izazivanja nesreće.

Nastavnica

Zbog utapanja četvoro učenika, nastavnici Jeleni Vidović od bola srce nije izdržalo. Preminula je na plaži dozivajući nastradalu djecu, svoje đake. Iza nastavnice ostale su dvije kćerke Aleksandra i Ana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana