Бањалучки вртићи врве од будућих првачића

Весна Поповић
Бањалучки вртићи врве од будућих првачића

Бањалука - Малишани који у септембру полазе у први разред, а нису боравили у вртићу, јуче су почели са програмом припреме за полазак у школу, који у осам већих вртића организује Центар за предшколско васпитање и образовање Бањалука.

Помоћник директора за васпитно-образовни рад Центра за предшколско васпитање и образовање Мира Галић рекла је да ће кроз тромјесечни програм проћи 520 дјеце.

- Дјеца која буду похађала овај програм боравиће у јавним вртићима три часа дневно у периоду од 17 до 20 часова. Имамо 18 група у осам вртића - истакла је Галићева.

Она је нагласила да се програм спроводи само у већим вртићима, а да са дјецом раде васпитачи, стручна служба, педагог и психолог. Галићева каже да је програм припреме за полазак у школу намијењен дјеци која нису била обухваћена било којом врстом васпитно-образовног програма у предшколским установама, односно која нису ишла у вртић.

- Програм подразумијева потпуни рад са дјецом кроз све аспекте развоја, интелектуални, емоционални, развој говора, стваралаштва и физички развој - појаснила је Галићева.

Галићева је нагласила да малишани који већ бораве у вртићима, програм похађају у редовним групама.

Министар просвјете и културе РС Дане Малешевић, који је јуче посјетио Основну школу "Милан Ракић" у Карановцу, је истакао да дјеца у предшколским установама много науче и да је то најбитнији период за њихов развој.

- Обухваћеност дјеце предшколским образовањем требало би да буде стоодстотна, али доста родитеља не ради, у неким селима немамо предшколских установа, а код нас и даље постоји схватање да су предшколске установе мјеста гдје се дјеца чувају, а не васпитавају и образују, што су неки од разлога зашто више дјеце није не иде у вртић - рекао је Малешевић.

Педагог у ОШ "Милан Ракић" Татјана Марић сматра да је овај Програм посебно значајан за дјецу из мањих средина, јер ти малишани углавном не иду у вртић.

- Та три мјесеца много значе и нама у стручној служби, јер се осјети разлика између дјеце која су похађала предшколски програм и оне која нису. Најважније је да дјеца кроз овај програм заволе школу - сматра Марићева.

Систематски прегледи

Систематски прегледи дјеце за упис у први разред основне школе на подручју града почели су јуче и обављаће се до 20. априла, потврђено је у Дому здравља.

Портпарол ове установе Дијана Ожеговић рекла је да се прегледи обављају у Специјалистичким амбулантама из педијатрије у Поликлиници за дјецу која су евидентирана код педијатара Дома здравља.

Прегледи зуба обављаће се у школским амбулантама петком, односно 2, 9, 16, 23. и 30. марта.

Вртићу у којима се одржава припрема настава

"Колибри"

"Дора"

"Први кораци"

"Невен"

"Плави чуперак"

"Бамби"

"Радост"

"Наша дјеца"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана