Banjalučki maturanti dali 400 doza krvi

Jasmina Perišić
Banjalučki maturanti dali 400 doza krvi

Banjaluka - Učenici četvrtih razreda deset gradskih srednjih škola sakupili su u velikoj jesenjoj akciji dobrovoljnog darivanja krvi 400 doza tečnosti koja život znači.

Maturanti Tehničke škole u petak su u Zavodu za transfuzijsku medicinu RS stavili tačku na tradicionalnu  akcija među srednjoškolcima.

- Krv su dali učenici Gimnazije, Medicinske, Tehničke,  Tehnološke, Ekonomske, Građevinske, Poljoprivredne, Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke,  Elektrotehničke i Škole učenika u privredi. Treba pohvaliti ove mlade humaniste koji se svake godine odazivaju našim akcijama - rekla je Koviljka Vlaški iz Gradske organizacije Crvenog krsta, koji je i organizovao akciju.

Učenica Tehničke škole Sanja Tomić rekla je da je odavno imala želju da postane dobrovoljni davalac krvi.

- Postala sam svjesna koliko je krv dragocjena kada je jedan moj prijatelj doživio saobraćajnu nesreću. Trebala mu je krv, a tada nisam bila u mogućnosti da mu pomognem. Zarekla sam se da ću čim budem u prilici darivati krv, i evo me danas ovdje. Svi mladi ljudi koji su zdravi treba da podržavaju ove akcije, jer je to najlakši način da nekome spasimo život i učinimo humano djelo - rekla je Tomićeva.

I njen drugar maturant Branko Vulić kaže da je izvanredan osjećaj nakon darivanja dragocjene tečnosti.

- Preporučujem svima da probaju da daruju krv, jer je stvarno poseban osjećaj. Ovo je nadasve humano djelo koje je takođe i zdravo i nikome ne može da šteti - kazao je Vulić.

Šef Službe za prikupljanje krvi u Zavodu za transfuzijsku medicinu RS dr Jasmina Jovanić naglasila je da je akcija bila jako uspješna.

- Sa Gradskom organizacijom Crvenog krsta dva puta godišnje organizujemo akcije u kojima učestvuju učenici banjalučkih srednjih škola. To se dešava na proljeće i u jesen i veoma mnogo nam znači. Na taj način dopunjavamo zalihe krvi potrebne za liječenje pacijenata širom Srpske - rekla je Jovanićeva.

Dodala je da Zavod trenutno raspolaže zadovoljavajućim zalihama krvi i zahvalila svim novim i starim dobrovoljnim davaocima.

Viroze i anemija

Koviljka Vlaški rekla je da oko 30 odsto od ukupnog broja prijavljenih učenika nije bilo u stanju da trenutno daruje krv.

- Srednjoškolci su sada u fazi intenzivnog razvoja pa im je potrebno više željeza nego što unose. Mnogi jedu hranu koja baš i nije bogata potrebnim mineralima i vitaminima. Viroze i anemija su bile jače od želje da daju krv - rekla je Vlaški.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana