Бањалучки гимназијалци нуде идеје за унапређење туризма

Јасмина Перишић
Бањалучки гимназијалци нуде идеје за унапређење туризма

Бањалука - Унапређење туризма на подручју града било је тема којом су се бавили матуранти IV4 одјељења Гимназије у пројекту "Ја, грађанин" из предмета демократија и људска права, изнијевши низ идеја како да Бањалука постане још боља, атрактивнија, привлачнија и цјењенија у региону и шире.

 - Изабрали смо тему везану за туризам, који не носи са собом само материјалну добит, већ и нове перспективе развоја и уздизање како града, тако и његових становника. Сматрамо да је тренутно стање туризма на задовољавајућем нивоу када је у питању туристичка потражња, али да туристичка понуда града није најбоља с обзиром на оно што Бањалука може да понуди - рекла је матуранткиња Емилија Цвијановић која је једна од учесница овог пројекта.

Додала је да су при истраживању о развоју туризма спровели бројне анкете, али и добили одређене информације из Туристичке организације града Бањалука.

- У ТОБЛ-у су нам рекли да је току прошле године повећан број долазака туриста за четири одсто. Могућа рјешења унапређења туризма они виде у изградњи додатних смјештајних капацитета, унапређењу авио-саобраћаја и едукацији туристичких радника. Они рјешења виде у већим улагањима, а ми то гледамо на другачији начин - рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, могуће рјешење за унапређење туризма гимназијалци виде у што бољој промоцији постојећих капацитета.

- Многи и не знају за бањалучку Јулију - Сафикаду, и њен гроб који се налази у самом центру града. Предлажемо да се он уреди и промовише легенда о несрећној љубави, као и легенда о седам дјевојака на једног мушкарца која је позната за наш град. Неке статуе које би осликале ову бројност жена не би било скупо израдити, а биле би занимљиве туристима - сматра Цвијановићева.

Истичу да је потребно побољшати промоцију дајака, падобранства, мото-трка и свега оног чиме град располаже.

- Бањалука, по нашем мишљењу, нема довољно добру рекламу на интернету и на томе би требало порадити. Такође смо од аутора текста "22 начина како унаприједити туризам у Бањалуци" Роберта Дацешина присвојили идеју о постављању кућица са књигама по граду. Једно од рјешења је и уређење обала Врбаса и промоција ове ријеке кроз више дешавања на њеним обалама - објаснила је укратко Цвијановићева.

Додаје да је формирање волонтерске секције оно што матуранти укључени у овај пројекат могу да ураде како би остварили неке од идеја.

- Позвали бисмо све ученике и волонтере да заједно уредимо Сафикадин гроб и обале Врбаса пред почетак сезоне купања и рафтинга. Вјерујемо да ће овај пројекат заживјети и да ћемо привући присталице наших идеја - рекла је Цвијановићева.

Глас младих

Једна од учесница пројекта матуранткиња Тамара Вукобрат, рекла је да је циљ овог пројекта да млади дају свој глас.

- Не мора да дође до реализације наших идеја, али ми желимо да пробудимо свијест младих да не буду само пасивни посматрачи. Треба заједно да радимо и износимо своје идеје и ставове како би нам било боље - рекла је Вукобратова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана