Бањалучки гимназијалци из Москве донијели три медаље

nezavisne.com
Бањалучки гимназијалци из Москве донијели три медаље

Бањалука - Да природне науке нису баук доказало је осам бањалучких гимназијалаца који су освојили три бронзане медаље на Олимпијади метропола у Москви.

Такмичење у пријестоници Русије, које је трајало од 2. до 7. септембра, окупило је по осам средњошколаца из 33 свјетске метрополе.

Алекса Рачић и Сергеј Крчмар награђени су у такмичењу из физике, а Марко Јојић је бронзани из математике. Осим физике и математике, учесници су се такмичили и из хемије и информатике.

Алекса Рачић, ученик четвртог разреда програма Међународне матуре (ИБ програм) у бањалучкој Гимназији, каже да му је ово друго такмичење на Олимпијади метропола, а прво из области физике.

“Освојио сам бронзу из физике. Прошле године сам се такмичио из математике и освојио сам такође бронзу. Овај пут је било мало теже спремити се јер сам мијењао предмет, а иначе имам више искуства из математике”, рекао је Рачић.

Додаје да је такмичење тешко те да захтијева иновативност приликом рјешавања задатака.

“Задаци на овом такмичењу траже иновативност, да се сјетите неких малих ствари да бисте дошли до рјешења. Поред такмичарског дијела, љепота Олимпијаде је у упознавању других ученика, са којима дијелимо слична интересовања”, казао је Рачић.

Град на Врбасу представљали су и Никола Жупљанин, Јован Стоиљковић, Леон Косић, Филип Бештић и Милица Милашиновић.

Николина Жупљанин, ученица четвртог разреда природно-математичког смјера у бањалучкој Гимназији, каже да је такмичење било тешко, али да је уживала у сваком тренутку проведеном у Москви.

“Ове године сам први пут дио такмичарског тима на Олимпијади метропола. Такмичила сам се из математике и мада нисам освојила индивидуалну медаљу задовољна сам резултатом наше школе, посебно зато што ми немамо посебне припреме прије такмичења”, рекла је она. Додаје да су током боравка успјели видјети и многе љепоте Москве.

Вита Малешевић, директорица Гимназије Бањалука, каже да је јако поносна на резултате својих ученика, које треба похвалити, али и охрабрити да наставе низати успјехе.

“Као дугогодишњи професор бањалучке Гимназије навикла сам на одличне резултате наших ученика, али увијек изнова будем задивљена и поносна на њих”, рекла је Малешевићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана