Бањалучке екипе за чишћење снијега на терену

Срна
Бањалучке екипе за чишћење снијега на терену

Бањалука - Начелник одјељења за саобраћај и путеве у бањалучкој Градској управи Славиша Сандић рекао је данас у Бањалуци да су ангажоване екипе за чишћење на подручјима која су под снијегом, те изразио очекивање да ће се саобраћај несметано одвијати на свим путним правцима.

Сандић је рекао су приориоритет путни правци на којима се одвија линијски превоз путника.


"Аутобуска линија за бањалучку Мјесну заједницу Стричићи је скраћена до Локвара, а било је проблема и на правцу за Агино село, гдје је јуче с пута слетио празан аутобус градског превоза", навео је Сандић и додао да се очекује да ће главни коридори данас бити прочишћени.

Наводећи да су примили позиве представника мјесних заједница и грађана да се очисте и споредни путеви који нису укључени у програм рада зимске службе, Сандић је оцијенио да за тим нема потребе.

"Најављено је да би већ сутра темпаратура требало да буде изнад 10 степени Целзијуса, тако да ће доћи до топљења снијега, али је наша обавеза да обезбиједимио несметан и безбједан превоза путника", истакао је Сандић.

Према његовим ријечима, било је мало потешкоћа у вези ангажовања механизације, која је званично престала са радом средином марта, али ће екипе бити спремне да и сутра изађу на терен, уколико то буде потребно.

"Апелујемо на грађане на разумијевање јер због трошкова и оперативе не можемо да се ангажујемо на чишћењу споредних путева који нису у програму рада", навео је Сандић.

Велика количина снијега данас је пала на подручју Мањаче, што је изазвало колапс у саобраћају, а подручне школе "Петар Кочић" у Стричићима и Павићима нису радиле због нерашчишћених путева.

Из Хидрометеоролошког завода Републике Српске саопштено је данас да ће у Републици Српској и Федерацији БиХ бити облачно и хладно вријеме за ово доба године, уз кишу, слабу сусњежицу и снијег у већини крајева.

Падавине ће поподне постепено слабити, а на југу Херцеговине доћи ће до дјелимичног разведравања уз појаву сунчаних периода.

Снијег на Мајевици и до 20 центиметара, путеви чисти

Снијег у априлу поново је активирао рад зимске службе на подручју Лопара, гдје је висина сњежног покривача на неким мјестима и до 20 центиметара.
Начелник општинског одјељења у чијем је ресору Цивилна заштита Жељко Керовић рекао је Срни да за сада нема пријава грађана о евентуалним проблемима због таласа хладноће и да се снијег који и даље пада брзо топи.

Највиши сњежни покривач је у рејону насеља Коњиховићи на планини Мајевици.

Директор "Бијељина-пута" Немања Тољ каже да је поново активиран рад зимске службе са једним возилом на пункту у Лопарама које је интервенисало јуче и у току ноћи, тако да на путевима нема снијега.

Према његовим ријечима, на овом подручју снијег интензивно пада у мањем обиму већ два дана, али се брзо и топи и не задржава се на коловозу, а највише снијега било је на планинском превоју Бањ Брдо на путу Бијељина-Тузла, око 15 центиметара.

Тољ каже да екипа зимске службе и даље дежура на подручју Лопара и да имају довољно абразивног материјала за превентивно посипање коловоза.

На подручју Бијељине је током два дана пало више од 30 литара кише по метру квадратном, али шеф Цивилне заштите у граду Драго Ристић каже да за сада нема проблема изазваних падавинама и хладноћом јер су водостаји ријека прије падавина били ниски.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана