Бањалучка каса у суфициту: Додатних 4,9 милиона КМ за велике пројекте

Глас Српске
Бањалучка каса у суфициту: Додатних 4,9 милиона КМ за велике пројекте

Бањалука - Град Бањалука ће на основу прошлогодишњег суфицита имати на располагању додатних 4,9 милиона КМ за реализацију планираних пројеката, изјавила је Срни начелник градског Одјељења за финансије Божана Шљивар.

Одлука о начину расподјеле ових средстава биће донесена на сједници градског парламента, која је заказана за уторак, 24. априла.

Поред прошлогодишњег суфицита, Скупштина града ће се опредијелити и у вези са неутрошеним намјенским средствима за прошлу годину.

Шљиварева наводи да је укупан износ по ова два основа 6,25 милиона КМ.

"Од тог износа, за расподјелу је предвиђено 4,9 милиона КМ, док је износ неутрошених намјенских средстава 1,35 милиона КМ. Уколико Скупштина града усвоји ову одлуку, расположива средства ће највећим дијелом бити усмјерена у финансирање капиталних пројеката", рекла је Шљиварева.

Она је истакла да ће за наставак реконструкције Улице краља Александра првог Карађорђевића у насељу Мотике, из суфицита бити издвојено 600.000 КМ, додавши да ће разлика средстава бити обезбијеђена из емисије обвезница.

"За изградњу неколико локалних водовода и канализационе мреже планирано је 450.000 КМ, док ће за санацију и реконструкцију основних и средњих школа бити издвојено 375.000 хиљада КМ. Ријеч је о средствима за обнову Техничке и Електротехничке школе, те неколико основних школа", нагласила је Шљиварева.

Према њеним ријечима, за санацију тротоара на подручју града биће издвојено 150.000 КМ, док ће у Пословну зону Рамићи бити уложено 175.000 КМ.

"Уз додатна средства Развојног програма УН, путем међународног пројекта регулације ријеке Врбас, из суфицита ће у овој години бити издвојено 138.000 КМ, а једна од већих ставки је и изградња објекта мјесне заједнице и полицијске станице у насељу Лауш у износу од 500.000 КМ", рекла је Шљиварева.

Она је навела и да је за текуће одржавање локалних и некатегорисаних путева из суфицита намијењено 100.000 КМ, уз додатних 200.000 КМ која су планирана ребалансом буџета.

"Када је ријеч о неутрошеним намјенским средствима, најзачајнији дио - од око 700.000 КМ односи се на цивилну заштиту, односно биће искориштен за побољшање опремљености ватрогасне јединице", нагласила је она.

Она је подсјетила да ће се на предстојећој сједници Скупштине града наћи и ребаланс градског буџета, који ће бити већи за 11 милиона КМ у односу на усвојени буџет за ову годину и износиће 144,9 милиона КМ.

"У нацрту ребаланса, који иде на јавну расправу, осим средстава суфицита из 2017. године, планирана су и средства од емисије обвезница у износу од шест милиона КМ номиналне вриједности. Овог тренутка се већ зна да је емисија обвезница успјешно окончана и да је прикупљено 240.000 КМ више у односу на номиналну вриједност емисије, што ће бити укључено у приједлог ребаланса", навела је Шљиварева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана