Banjalučka “Tržnica” zdravu hranu nude već desetu deceniju

Miloš Vasiljević
Banjalučka “Tržnica” zdravu hranu nude već desetu deceniju

Banjaluka - O uspjehu i bogatoj tradiciji “Tržnice” najbolje svjedoči podatak da ovo preduzeće u desetu deceniju postojanja ulazi pozitivno poslujući.

Ovo je istaknuto na konferenciji za novinare koja je u petak organizovana u susret prazniku Duhovi, krsnoj slavi “Tržnice”, čije će obilježavanje početi svečano u nedjelju, a nastaviće se nizom bogatih manifestacija. 

- “Tržnica” je svojim radom othranila desetine generacija radnika i stotine porodica, a tako će biti i u budućnosti - kazao je generalni direktor Nemanja Bilanović.

On je dodao da je to dinamično mjesto okupljanja gdje se susreću selo i grad, što privlači kupce, domaće i strane, gdje najvažniju ulogu ima domaća i zdrava hrana.

Bilanović je naveo da “Tržnica” pamti i dobra i loša vremena istakavši da je veoma značajna 2001. godina kada je “Tržnica” postala akcionarsko društvo, te 2011. godina  kada je većinski, a potom potpuni vlasnik postao “MG Mind” iz Mrkonjić Grada. Prema Bilanovićevim riječima, slava Duhovi posebna je za sve generacije, kako za starije koji su odrastali sa “Tržnicom”, tako i za mlađe koji će uz nju biti svakodnevno.

- Ovo obilježavanje ima veliki značaj za razvoj grada i regije, jer proslavljamo 91 godinu rada. Imamo više od 900 zakupaca koji imaju svoje poslovne prostore i tezge, a oni koji su došli uglavnom tu i ostaju, te postaju naši poslovni partneri - rekao je Bilanović.

Povodom predstojećih Duhova biće upriličen slavski ručak praćen pravoslavnim običajima, a prije toga, u ponedjeljak, predstavnici “Tržnice” posjetiće ustanovu “Zaštiti me”.

- Tradicionalno, na Duhovski utorak biće održana manifestacija “Dan za hvala” na Novoj pijaci uz bogat kulturno-umjetnički program, smotru autohtonih sorti konja i rasnih grla, te vožnju fijakera od Nove pijace do tvrđave Kastel - kazala je direktorica komercijalnog sektora Slobodanka Gaćanović.

“Tržnica” djelatnost obavlja u poslovnim jedinicama Gradska tržnica, Nova pijaca, Tržnica u Istočnom Novom Sarajevu, te Supermarket u Kotor Varošu.

- “Tržnica” djeluje u sastavu korporativne porodice od 15  preduzeća sa više od 1.700 radnika, od čega je oko 130 stalno zaposlenih. Sva naša preduzeća pozitivno posluju i iskazuju značajnu dobit, što je rijetkost za naše okruženje, te spadamo u red najvećih poreskih obveznika. “Tržnica”, pored tržničke, obavlja i trgovinsku djelatnost - kazao je zamjenik direktora Mladen Čulić i dodao da je “Tržnica” bila i ostaće promotor zdrave hrane.

Duhovski vašar

Član Upravnog odbora manifestacije “Dan za hvala” Nebojša Kuštrinović je kazao da je ovo jedinstvena prilika da se svi zajedno prisjete duhovskog vašara, kao preteče tržničke djelatnosti u Banjaluci.

- Kvalitet, tradicija, zdravlje, te pravi prijatelji samo su riječi koje možemo uputiti našoj “Tržnici”. Na ovaj vašar nekada su dolazili gosti od Portugalije do Španije u Banjaluku, i to još u 16. vijeku, gdje je bilo i više od 40.000 posjetilaca - rekao je Kuštrinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana