Бањалучка “Тржница” здраву храну нуде већ десету деценију

Милош Васиљевић
Бањалучка “Тржница” здраву храну нуде већ десету деценију

Бањалука - О успјеху и богатој традицији “Тржнице” најбоље свједочи податак да ово предузеће у десету деценију постојања улази позитивно послујући.

Ово је истакнуто на конференцији за новинаре која је у петак организована у сусрет празнику Духови, крсној слави “Тржнице”, чије ће обиљежавање почети свечано у недјељу, а наставиће се низом богатих манифестација. 

- “Тржница” је својим радом отхранила десетине генерација радника и стотине породица, а тако ће бити и у будућности - казао је генерални директор Немања Билановић.

Он је додао да је то динамично мјесто окупљања гдје се сусрећу село и град, што привлачи купце, домаће и стране, гдје најважнију улогу има домаћа и здрава храна.

Билановић је навео да “Тржница” памти и добра и лоша времена истакавши да је веома значајна 2001. година када је “Тржница” постала акционарско друштво, те 2011. година  када је већински, а потом потпуни власник постао “МГ Минд” из Мркоњић Града. Према Билановићевим ријечима, слава Духови посебна је за све генерације, како за старије који су одрастали са “Тржницом”, тако и за млађе који ће уз њу бити свакодневно.

- Ово обиљежавање има велики значај за развој града и регије, јер прослављамо 91 годину рада. Имамо више од 900 закупаца који имају своје пословне просторе и тезге, а они који су дошли углавном ту и остају, те постају наши пословни партнери - рекао је Билановић.

Поводом предстојећих Духова биће уприличен славски ручак праћен православним обичајима, а прије тога, у понедјељак, представници “Тржнице” посјетиће установу “Заштити ме”.

- Традиционално, на Духовски уторак биће одржана манифестација “Дан за хвала” на Новој пијаци уз богат културно-умјетнички програм, смотру аутохтоних сорти коња и расних грла, те вожњу фијакера од Нове пијаце до тврђаве Кастел - казала је директорица комерцијалног сектора Слободанка Гаћановић.

“Тржница” дјелатност обавља у пословним јединицама Градска тржница, Нова пијаца, Тржница у Источном Новом Сарајеву, те Супермаркет у Котор Варошу.

- “Тржница” дјелује у саставу корпоративне породице од 15  предузећа са више од 1.700 радника, од чега је око 130 стално запослених. Сва наша предузећа позитивно послују и исказују значајну добит, што је ријеткост за наше окружење, те спадамо у ред највећих пореских обвезника. “Тржница”, поред тржничке, обавља и трговинску дјелатност - казао је замјеник директора Младен Чулић и додао да је “Тржница” била и остаће промотор здраве хране.

Духовски вашар

Члан Управног одбора манифестације “Дан за хвала” Небојша Куштриновић је казао да је ово јединствена прилика да се сви заједно присјете духовског вашара, као претече тржничке дјелатности у Бањалуци.

- Квалитет, традиција, здравље, те прави пријатељи само су ријечи које можемо упутити нашој “Тржници”. На овај вашар некада су долазили гости од Португалије до Шпаније у Бањалуку, и то још у 16. вијеку, гдје је било и више од 40.000 посјетилаца - рекао је Куштриновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана