Banjalučka OŠ “Ivo Andrić” rasadnik poznatih i uspješnih

Srna
Banjalučka OŠ “Ivo Andrić” rasadnik poznatih i uspješnih

Banjaluka - U Narodnom pozorištu Republike Srpske večeras je svečano obilježeno 60 godina od osnivanja banjalučke Osnovne škole /OŠ/ “Ivo Andrić”, koja je iznjedrila mnoge poznate i uspješne stanovnike grada na Vrbasu i inostranih država.

Direktor ove škole Željka Opačić rekla je novinarima da je za potrebe obilježavanja večerašnjeg jubileja i svečane akademije “Mostovi prijateljstva” izrađena i promovisana prva školska monografija.

“Danas je organizovan i međunarodni rukometni turnir koji se igra u sportskoj dvorani univerzitetskog kampusa. Naša škola njeguje sport i iznjedrila je mnoge rukometne zvijezde”, istakla je Opačićeva.

Ona je dodala da su večeras njihovi gosti predstavnici škola i učenici iz Beograda, Novog Sada i Kranja, sadašnji i bivši đaci, te nastavnici koji su u penziji.

“Time pokazujemo da je škola naša zajednička briga”, poručila je Opačićeva. Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić naglasio je da je ponosan što je bio jedan od učenika ove škole, koja je prije rata nosila naziv “Braća Pavlić”.

On je naglasio da je ova škola uvijek smatrana jednom od najboljih u Banjaluci, navodeći da su njeni učenici, koji su većinom završili fakultete, rasuti širom svijeta, od Kanade do Australije.

“Među njima je mnogo učenih ljudi koji su na vrlo važnim mjestima u svijetu. Škola je na takmičenjima uvijek postizala izvanredne rezultate u Republici i bivšoj Jugoslaviji, a u njoj su nikli brojni sportisti. Škola rukometa je bila naročito dobra, a odatle je Rukometni klub žBoracž, u svojim najboljim godinama, žvukaož mnoge sportske talente”, podsjetio je Radojičić

. Osnovnu školu “Ivo Andrić” trenutno pohađaju 984 učenika, a za šest decenija postojanja kroz ovu obrazovnu ustanovu je prošlo više od 13.000 učenika i oko 7.000 učitelja i nastavnika.

Obilježavanju jubileja ove škole prisustvovali su i brojni prosvjetni radnici i zvanice iz društvenog, crkvenog, političkog i naučnog i javnog života Banjaluke i Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana