Бањалучка Јулија у мају добија виртуелни споменик

N1
Бањалучка Јулија у мају добија виртуелни споменик

Бањалука има једну легенду, која вијековима заокупља генерације. Ради се о Сафикади, бањалучкој Јулији.

Сада су заинтересовани и ученици и студенти из Мостара, који су недавно започели пројекат прављења виртуелног споменика. До маја ће бити завршен и доступан посјетиоцима широм свијета.

Легенда каже да је лијепа Ферхат пашина унука вољела турског војника, који је живот изгубио на далеком фронту.

Друга верзија каже да је Сафикадин вољени, био аустроугарски војник, за њену бањалучку породицу окупатор, те је љубав била забрањена.

И без обзира, да ли се вјерује у радњу из 16. или 19. вијека, нико не доводи у питање, да је девојка због несрећне љубави окончала живот бацивши се пред топовско ђуле. И баш због тога, вјерује се да, паљење свијећа на њеном гробу, доноси срећу у љубави.

Једна од највећих легенди и најљепших знаменитости Бањалуке, означена је, само плочом. Иако су из Туристичке организације града, још прије неколико година најавили изградњу споменика Сафикади то се још увијек није десило.

Виртуелни Споменик Сафикади, одлучили су поклонити ученици основних и средњих школа, те студенти из Бањалуке и Мостара.

Ова група управо ради на изради 3Д сувенира. Прошли су фазе теоретског упознавања са легендом, сада цртају скице.

Формирани су тимови који раде и на изради њеб сајта "Сафикада.цом", мобилне апликације, електронског дијела на Андроид платформи. Изазов је омогућити заљубљенима, да са било којег мјеста на свијету, упале свијећу за срећу у љубави.

"Путем апликације која ће бити доступна на плаџ сторе и путем друштвених мрежа млади из било којег краја свијета ће моћи да се конектују, пошаљу поруку и изаћи ће им на дисплеју име и презиме, из којег су града и да су они упалили ту електронску свијећу. На другом дијелу ће бити покретна камера која ће усликати свијећу и послати им слику као успомену на град Бањалуку", појаснила је Жељка Гајић, ПР Робокидса. 

Изградњу виртуелног храма љубави организују Еџит центар Бањалука и Центар за техничку културу из Мостара, уз помоћ Амбасаде САД-а у БиХ.

Идејни пројекат за споменик од мермера, прије двије и по године, урадила је Туристичка организација града. Споменик ће коштати око 100.000 КМ, а средства још нису обезбјеђена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана