Banjalučka Gimnazija hram znanja već 120 ljeta

Vesna Popović
Banjalučka Gimnazija hram znanja već 120 ljeta

Banjaluka - I sa 120 ljeta Gimnazija je hram znanja, mjesto gdje tinejdžeri provode najljepše dane mladosti, škola života gdje su generacije i generacije stekle obrazovanje za cijeli život! Ovim riječima bivši i sadašnji učenici opisuju Gimnaziju, koja 4. oktobra obilježava 120 godina postojanja.

Direktor Gimnazije Zoran Pejašinović izjavio je juče na konferenciji za novinare da su povodom velikog jubileja pokrenuta dva projekta.

- Jedan je nabavka 120 računara za 120 godina postojanja škole, a drugi je izgradnja sopstvene sportske dvorane - kazao je Pejašinović.

Istakao je da u školi postoji računarsko-informatički smjer, ali da je oprema dotrajala.

- Vapimo za novom opremom. Obezbijedili smo 40 i treba nam još 80 računara kako bismo pokrili potrebe učenika - jasan je Pejašinović.

Nova sportska dvorana je takođe nasušna potreba gimnazijalaca.

- Pokrenuli smo inicijativu za izgradnju nove dvorane. Sadašnja sala, gdje izvodimo časove fizičkog vaspitanja, stara je 40 godina. Jako je mala, neuslovna i bez prostora za publiku. Ako sve bude kako smo planirali, novu sportsku dvoranu izgradićemo u saradnji sa kompanijom "Inova". Oni su spremni da finansiraju gradnju sale, a da je koriste u vannastavnim terminima za potrebe Odbojkaškog kluba Inova - dodao je Pejašinović.

Istakao je da bi se na ovaj način rasteretila postojeća zgrada.

- Oslobodili bismo pet učionica koje sada koristimo za administrativne poslove, biblioteku i čitaonicu. Mogli bismo upisati nekoliko novih odjeljenja, a postojeću dvoranu bismo pretvorili u amfiteatar - precizirao je Pejašinović.

Vlasnik kompanije "Inova" Ljubiša Savović je rekao da je ova kompanija spremna da uloži kapital u izgradnju dvorane.

- Ukoliko sve bude kako smo planirali, izgradnja bi počela na ljetnom raspustu kako bi sljedeću školsku godinu učenici počeli sa novom dvoranom - objasnio je Savović.

Tradicija Gimnazije duga 120 godina privukla je i učenicu prvog razreda društveno-jezičkog smjera Aleksandru Vujović.

- Smatram da se po završetku Gimnazije mogu upisati na bilo koji fakultet. Ovo je najkvalitetnija srednjoškolska ustanova na širem području, tako da je i to bio jedan od razloga za moju odluku da pohađam ovu školu - objasnila je Vujovićeva.

I učenik četvrtog razreda Vojislav Gajić rekao je da je zbog kvaliteta obrazovanja na kraju drugog razreda prešao iz Građevinske škole.

- Želio sam da pohađam IB program internacionalne mature, kojom učenici stiču međunarodno priznatu i veoma cijenjenu diplomu. Ona im omogućuje upis na fakultete u svijetu. Planiram da studiram u inostranstvu - dodao je Gajić.

Svečana akademija

Zoran Pejašinović je rekao da će svečana akademija biti održana 4. oktobra u 19 časova u zgradi Gimnazije.

- U okviru proslave 120. rođendana biće održana i takmičenja u košarci i odbojci. Biće promovisana knjiga "Orfej", kojom ćemo obilježiti 50 godina postojanja školskog časopisa. Naši učenici će pomoći u uljepšavanju vrtića "Naša djeca", tako što će ofarbati ogradu - dodao je Pejašinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana