Banjalučanin uzgojio 230 stabljika marihuane

Banjalučanin uzgojio 230 stabljika marihuane 15.09.2017 10:53 | Nebojša Tomašević

Banjaluka - Aleksandar Ćutković (45) iz Banjaluke uhapšen je u policijskoj akciji "Plantaža 2017" nakon što je na njegovom imanju u Donjim Kolima pronađen zasad od 230 stabljika indijske konoplje.

Biljke su bile zasađene među kukuruzom. Skoro sve stabljike su bile visine od po dva metra i teške po nekoliko kilograma, tako da se od njih mogla dobiti velika količina marihuane.

Vrijednost pronađene droge nije procijenjena jer se radi o svježim biljkama koje gube dio težine sušenjem. Prema riječima stručnjaka iz oblasti narkotika, od jedne stabljike, zavisno od težine, može se dobiti i po kilogram do dva sušene marihuane.

- Da zasad nije pronađen i da je osumnjičeni uspio da pobere i osuši konoplju, uspio bi da "proizvede" više desetina kilograma marihuane. Tako bi ova droga na crnom tržištu mogla da vrijedi i nekoliko desetina, do čak više stotina hiljada maraka - kazao je izvor blizak istrazi.

Policija provjerava da li se Ćutković i ranije bavio uzgajanjem marihuane i kome je prodavao svoj "proizvod".

Iz Policijske uprave Banjaluka, navodeći inicijale, potvrdili su da je osumnjičeni Ćutković uhapšen u srijedu u okviru akcije "Plantaža 2017".

- Policija je na osnovu operativnog rada pronašla plantažu sa zasadom od 230 stabljika indijske konoplje u Donjim Kolima. Utvrđeno je da je zemljište od A. Ć. i da se on može povezati sa ovim zasadom. Na osnovu naredbe Osnovnog suda Banjaluka pretresena je kuća, pomoćni objekti i "pasat" koji su u vlasništvu A. Ć. - rekli su PU Banjaluka.

Prema njihovim riječima, dosadašnjom istragom je utvrđeno da je osumnjičeni drogu uzgajao radi dalje preprodaje.

Načelnik Sektora kriminalističke policije PU Banjaluka Darko Novković, navodeći inicijale, kazao je juče na konferenciji za novinare da se Ćutković sumnjiči za neovlašćenu proizvodnju i promet opojne droge. Istakao je da je nakon ispitivanja osumnjičeni pušten da se brani sa slobode i da će protiv njega biti podnesen izvještaj nadležnom tužilaštvu.

Prema nezvaničnim informacijama, Ćutkoviću ovo nije prvo krivično djelo i njega je policija hapsila i ranije. Do sada je sumnjičen za teške krađe, šverc droge i krađe vozila.

Sličnih zapljena marihuane i pronalaska zasada ove biljke na području Banjaluke bilo je i ranije. Jedna od najvećih plantaža indijske konoplje otkrivena je u oktobru 2013. godine. Tada je policija u tajnoj akciji na području Laktaša pronašla zasad sa oko 300 stabljika indijske konoplje teških oko tone. Ova plantaža je takođe bila sakrivena na nepristupačnom prostoru.

Hapšenje dilera

Bijeljinska policija uhapsila je Željka Todorovića i Milenka Jovanovića zbog šverca marihuane.

Navodeći njihove inicijale, iz Policijske uprave Bijeljina su saopštili da ih terete da su zasadili 22 stabljike indijske konoplje, koje su pronađene 14. jula u mjestu Brijesnica kod Bijeljine.

- U okviru hapšenja osumnjičenih M. J. i Ž. T. pretresom terena u mjestu Brijesnica u niskom rastinju pronađena je manja staklena tegla u kojoj je pronađeno oko 248 grama marihuane. Pretresene su i kuće osumnjičenih - rekli su u PU Bijeljina.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica