Бањалучанима топли станови, проблеми спорадични

Глас Српске
Бањалучанима топли станови, проблеми спорадични

Бањалука - Од почетка сезоне гријања у Бањалуци прошло је нешто више од два мјесеца, а корисници даљинског гријања за сада немају већих примједби на његов квалитет.

Андреј Е. из насеља Борик каже да је раније ситуација у вези са питањем квалитета гријања била лошија, али да се ствари мијењају на боље.

- Иако смо близу топлане квалитет гријања у посљедњих десет година је био прилично лош, а сада се полако поправља. Генерално гријање је добро и нико се не жали као прије - казао нам је Андреј. 

Истог мишљења је и његова комшиница Марина П. из улице Живојина Мишића.

- За сада све веома добро функционише. Колико сам упућена ни остали станари немају примједбе - казала је она.

Са топлим радијаторима могу се похвалити и мјештани улице Петра Рађеновића у Новој вароши.

- Заиста немам никакве примједбе на квалитет гријања како ове тако ни неколико сезона уназад - казала је једна мјештанка овог насеља.

Станари улице Мајке Југовића са Старчевице хвале се да годинама имају добро гријање, те да је тако и ове сезоне. Посебно их радује што су радијатори топли цијелу ноћ. Један од мјештана рекао је да је велика предност објекта у којем живи и то што је добро изолован па је енергетска ефикасност на највишем нивоу.

Иако је већина Бањалучана задовољна гријањем, дио њих и даље има проблеме.

Мирјана Ш. која живи у улици Царице Милице у Обилићеву каже да константно мора да догријава свој стан који се налази на посљедњем спрату зграде. 

- Квалитет услуге и цијена нису пропорционални. Само мало даље блок зграда ка врху улице има одлично гријање - казала је она.

Из предузећа “Еко-топлане” не споре да постоје одређени проблеми, али и поручују да чине све да их ријеше. 

Подсјећају да је топлификациона градска мрежа стара више од 45 година и да су поједини дијелови у веома лошем стању.

- Наше активности и средства су усмјерени на отклањање ових недостатака. С обзиром на чињеницу да је ријеч о веома захтјевном и обимном послу, рјешавање ових проблема је дуготрајан процес, посебно знајући да је поједине дијелове система даљинског гријања потребно у потпуности реконструисати. У сваком случају, настојимо да брзим реакцијама санирамо кварове у најкраћем могућем року. Све техничке екипе су константно на терену и раде на оспособљавању мреже, како би корисници имали уредну и редовну испоруку топлотне енергије - кажу у “Еко-топланама”.

Кварови на инсталацијама

У “Еко-топланама” напомињу да је одржавање унутрашњих инсталација као и заједничких унутрашњих инсталација у надлежности самих корисника односно ЗЕВ-ова, а да се већина запримљених рекламација у претходном период односила управо на кварове на овим дијеливима топлотних инсталација због чега поједини корисници нису били задовољни квалитетом гријања.

Ипак, додају и у тим случајевима, њихове техничке екипе приступају рјешавању и ових проблема, јер желе да обезбиједе што већи комфор и неометану испоруку топлотне енергије.

- Нажалост, овакви случајеви нису ријеткост, а одузимају много времена екипама на терену - закључили су у “Еко-топланама” Бањалука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана