Banjalučani u strahu od pacova

Nezavisne.com
Banjalučani u strahu od pacova

Banjaluka - Banjalučani koji svakodnevno šetaju i rekreiraju se na jednoj od najpopularnijih šetačkih zona uz obalu Vrbasa, na dijelu između Rebrovačkog i Venecija mosta, primijetili su povećan broj pacova, koji izazivaju nelagodu i strah, pogotovo kod žena koje ovdje dolaze s malom djecom.

Prema njihovim riječima, iako se tu nalaze kolektori i kanalizacija, u večernjim časovima uočili su povećan broj štakora, koji su se razmnožili, a i prenosioci su brojnih bolesti.

Sanela Č., majka sedmogodišnjeg dječaka, govori kako ih je viđala u neuobičajenom broju, pogotovo predveče i tokom noći.

Djeca iz radoznalosti znaju da obrate pažnju, ali s obzirom na to da je ovo urbana zona, te da se ovdje nalazi i teretana na otvorenom za omladinu, ali i brojne klupe za odmor, ružan je osjećaj vidjeti ove glodare.

"Nije normalno, iako su u blizini Vrbas i kanalizacija, na ovom izuzetno frekventnom dijelu vidjeti štakora, pa oni su prenosioci mnogih zaraza, ovdje je potrebna akcija kako bi se ova pojava spriječila", govori ona.

Iz preduzeća "Eko-bel" pojašnjavaju da je sistematska deratizacija zapravo deratizacija kompletne kanalizacione mreže na području grada, koja je rađena za potrebe "Vodovoda", kada je suzbijanje pacova u pitanju, te da se ona vrši u kanalizacionim odvodima i uz vodotoke rijeka tokom proljeća, a to je već mjesecima iza nas.

"Često smo znali dobiti informaciju od strane Gradske uprave o pojavi životinja koje su nepredvidive, a trenutni vremenski uslovi pogoduju razvoju štetočina i prilasku urbanim prostorima, jer traže hranu i vodu. Provjerićemo o čemu se radi na ovoj lokaciji i preduzeti dodatne mjere kako bismo osigurali taj dio", izjavila je Jelena Anđić, predstavnik firme "Eko-bel". Istakla je da su u sedmom mjesecu imali dojavu o sporadičnoj pojavi pacova na jednoj javnoj površini, te su nakon košenja, a posredstvom Komunalne policije, pozvani da dodatno osiguraju tu površinu.

Deratizacija u oktobru

Iz Gradske uprave napominju da će jesenju deratizaciju obaviti početkom oktobra, te da Komunalna policija nije imala prijave od strane građana.

Vladimir Šušnjar iz "Eko-bela" potvrdio je kako bi ova akcija trebalo da počne od 1. oktobra, te da su njihove ekipe spremne, ali postoji mogućnost da upravo zbog pojave glodara i niskog vodostaja Vrbasa jesenja deretizacija počne desetak dana prije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana