Балерина Софија Костић на врховима прстију остварује снове

Ивана Кардум
Балерина Софија Костић на врховима прстију остварује снове

Бањалука - Да се уз труд, одрицање и редован рад могу досањати многи снови показује успјех седамнаестогодишње Софије Костић, која се са међународног фестивала модерног плеса, недавно одржаног у Скопљу, вратила окићена медаљама.

У оштрој конкуренцији плесача из цијеле Европе Софија Костић освојила је два прва мјеста и то у категоријама модерни балет и шоу денс. Талентована средњошколка каже да јој је част што је наступила на овом престижном такмичењу, које је окупило око 3.000 учесника.

- Било је велико задовољство и част такмичити се у свечаном амбијенту Македонске опере, док су сваки наш покрет помно посматрале и оцјењивале судије свјетског реномеа - казала је Костићева.

Врхунац такмичења било је гала вече на којем је ова Бањалучанка наступила са 16 најбољих плесача, а на подијуму су се смјењивали разни плесни стилови, укључујући балет, хип хоп и латиноамеричке плесове.

- Учествовање на тако важном догађају за мене је било незаборавно искуство, јер сам добила прилику да подијум дијелим са најталентованијим плесачима. Једино је мој наступ био одабран од учесника из БиХ, због чега сам дала све од себе да оправдам указано повјерење - рекла је Костићева, која је на гала вечери наступала са кореографијом “Добро сам”, а коју је осмислила професорица Емина Башић.

Прво мјесто је освојила извођењем кореографије “Мушки свијет” у категорији шоу денс соло одраслих, професорице Ане Мазалице. Са истом кореографијом Софија је постала државни првак на овогодишњем такмичењу у Мостару.

- Сваки наступ има своју причу, а маштовити костими им дају посебну чар. Приликом извођења кореографије “Мушки свијет” имала сам костим чија је једна половина била хаљина, а друга одијело. На крају наступа сам остала само у хаљини, чиме смо жељели да поручимо да је овим свијетом владају и жене - рекла је ова талентована плесачица.

Љубав према плесу Софија његује од малих ногу, а прве “праве” плесне кораке направила је са 11 година у Плесном клубу “Гема”. Каже да за њу плес представља једну од најважнијих ствари у животу. Ове године је матурирала у Првој балетској школи, у којој сада ради као асистент, а упоредо похађа и Економску школу. Каже да је тешко ускладити све обавезе, а слободног времена готово да нема.

- Оваква врста умјетности, може се рећи и спорта, захтијева многа одрицања да би се дошло до резултата - додаје Софија, која је већ три године државни првак у категоријама модеран и џез балет, као и у шоу денсу.

Успјех који заузима посебно мјесто у њеном срцу јесте освојено 15. мјесто на Свјетском првенству у Прагу. Дјечацима и дјевојчицама од девет до 15 година који желе да на врховима прстију остварују снове Софија поручује да се упишу у Прву балетску школу. Поред класичног балета у овој школи се уче гимнастика, други плесови, солфеђо, културна географија и друго.

Наступи

Љубитељи балета ускоро ће имати прилику да уживају у чарима овог плеса, јер Прва балетска школа припрема три наступа.

- Прва балетска школа организује “Новогодишњи фестивал” у дворани “Обилићево 15. децембра, гдје ће наступати Софија Радановић, Дајана Прпа, Анђела Зрнић и Ива Савић - рекла је Ана Мазалица и додала да ће 22. децембра бити организован “Јавни час” у Банском двору, док ће премијера балетске представе “Ружно паче” у сарадњи са клубом “Гема” бити уприличена у Дјечијем позоришту РС 28. децембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана