Балабанову смјену потписало 18 одборника

Весна Поповић
Балабанову смјену потписало 18 одборника

Бањалука - Градоначелник Игор Радојичић рекао је да је 18 одборника скупштинске већине потписало иницијативу за смјену актуелног предсједника градског парламента Будимира Балабана.

- Потписали су сви, осим три одборника ДНС-а. Тако је прихваћено оно што су закључили предсједници градских одбора СНСД-а, СП-а, ДНС-а, Уједињене Српске и одборника из реда националних мањина - рекао је Радојичић.

Он је подсјетио да је иницијативу о смјени покренула скупштинска већина, у оквиру које су и прикупљени потписи.

- Имамо знатно више потписа од једне трећине, што је и формална претпоставка да се иде у процедуру, а знатно више и од половине, што је потребно за изгласавање смјене - напоменуо је Радојичић.

Додао је да је иницијатива предата у скупштинску службу, те да ће се на сједници Скупштине видјети да ли ће јој се придружити још неко од опозиционих одборника.

- Било је мало драматичних ситуација у СП-у, али то је у контексту цијелог овог догађаја и генезе која траје годинама уназад, јер је било настојања да се формирају независни клубови и нове конструкције у Градској управи - рекао је Радојичић.

Иначе, за изгласавање било које одлуке у Скупштини већини је потребно минимално 16 гласова.

Очекује да ће колегијум Скупштине данас заказати сједницу парламента и наводи да је његов приједлог да то буде 20. јула.

Предсједник Градског одбора ДНС-а Недељко Чубриловић изјавио је јуче да понашање предсједника Скупштине града Будимира Балабана није у сагласности са политиком ДНС-а, чији је он члан.

Чубриловић је рекао да ће ова странка остати принципијелна у подршци Радојичићу, који је на тој функцији захваљујући и ДНС-у.

- Очекујемо да град има компактније руководство и функционалну Скупштину, која ће пратити градоначелника. Видјећемо како ће се тренутна ситуација одразити на странку и ускоро ће бити прилика да се о свему разговара - рекао је Чубриловић.

Није могао рећи да ли ће бити одређених смјена у градским институцијама и установама, с обзиром на то да тек остаје да се види у којем капацитету ће ДНС ући у нови преговарачки поступак.

- ДНС подржава рад својих чланова, али не подржава никакве незаконите радње - истакао је Чубриловић.

Предсједник Градског одбора СП-а Раденко Комљеновић је потврдио да је ова партија на састанку у сриједу увече подржала иницијативу скупштинске већине за смјену предсједника Скупштине Будимира Балабана.

- Сва три одборника СП-а су потписала ову иницијативу. Уколико, послије дешавања унутар одборничког клуба ДНС-а, дође до неких прекомпозиција на нивоу коалиције, то питање ћемо разматрати са партнерима - казао је Комљеновић.

Центар за социјални рад

Радојичић је изјавио да је јуче вратио на дораду извјештај о раду Центра за социјални рад.

- Очекујем да буде завршен и предат на вријеме да би био разматран на сљедећој сједници Скупштине - казао је Радојичић.

Кафићима додатни сат

Радојичић је рекао да би на идућој сједници Скупштине одборници требало да разматрају и допуну одлуке о радном времену угоститељских објеката.

- У љетном периоду смо планирали да продужимо радно вријеме за један сат - рекао је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана