Balaban pobjegao prije isključenja

Vesna Popović
Balaban pobjegao prije isključenja

Banjaluka - Budimir Balaban je napustio DNS nakon što je saznao da je Predsjedništvo Gradskog odbora donijelo odluku o njegovom isključenju iz stranke.

Saopšteno je to juče iz GO DNS-a nakon što su 16. jula Budimir Balaban, Nenad Šibarević i Stojan Vukajlović obavijestili DNS i javnost da izlaze iz stranke.

- Predsjedništvo GO DNS-a je prije njihovog dopisa, 14. jula odlučilo da pokrene inicijativu za isključenje Balabana, a tu odluku je trebalo da potvrdi Predsjedništvo DNS-a 20. jula - naglašeno je u ovom saopštenju.

Naveli su da je Balaban od 2012. godine pokušavao da pravi privatnu grupaciju u DNS-u, ne poštujući stavove rukovodstva stranke.

- Želio je da sva kadrovska rješenja u gradu budu u njegovoj nadležnosti i upravo je on od partije pokušao da napravi privatnu političko-interesnu grupaciju, postavljajući sebi bliske kadrove na najodgovornije funkcije u Gradskoj upravi - rečeno je u saopštenju, u kojem su zahvalili Šibareviću i Vukajloviću na dosadašnjem angažmanu u DNS-u.

Balaban je rekao da je DNS za njega završena priča. Špekuliše se da bi na njegovom mjestu predsjednika Skupštine mogao biti bivši PDP-ovac Zoran Talić. On juče nije odgovarao na telefonske pozive. U strankama vladajuće koalicije još ranije su zauzeli stav da bi sve trebalo da bude definisano na sastanku 19. jula.

- Stranke će morati da dostave potpise odbornika koji ih podržavaju. Na osnovu toga odredićemo ime kandidata za predsjednika Skupštine grada, a znaće se i koliko tačno ima odbornika u vladajućoj koaliciji - kazao je potpredsjednik GO SNSD-a Srđan Amidžić.

Kako nezvanično saznajemo, vladajuća koalicije se načelno bila dogovorila da Zoran Talić bude predložen za novog predsjednika Skupštine. Međutim, nedavni istupi Dragana Talića i Vladimira Mirošljevića iz NDP-a su sve poremetili. Sada je mnogo "slobodnih" odbornika i teško je reći koga podržavaju, jer nekoliko partija svojata jednog te istog odbornika.

Osam nezavisnih odbornika

Na zasjedanju gradskog parlamenta 20. jula biće rekordan broj nezavisnih odbornika - njih osam. Za sada niko ne želi da kaže javno da li će podržavati vladajuću većinu ili opoziciju, već samo da će odluke zasnivati na interesima građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana