Балабан побјегао прије искључења

Весна Поповић
Балабан побјегао прије искључења

Бањалука - Будимир Балабан је напустио ДНС након што је сазнао да је Предсједништво Градског одбора донијело одлуку о његовом искључењу из странке.

Саопштено је то јуче из ГО ДНС-а након што су 16. јула Будимир Балабан, Ненад Шибаревић и Стојан Вукајловић обавијестили ДНС и јавност да излазе из странке.

- Предсједништво ГО ДНС-а је прије њиховог дописа, 14. јула одлучило да покрене иницијативу за искључење Балабана, а ту одлуку је требало да потврди Предсједништво ДНС-а 20. јула - наглашено је у овом саопштењу.

Навели су да је Балабан од 2012. године покушавао да прави приватну групацију у ДНС-у, не поштујући ставове руководства странке.

- Желио је да сва кадровска рјешења у граду буду у његовој надлежности и управо је он од партије покушао да направи приватну политичко-интересну групацију, постављајући себи блиске кадрове на најодговорније функције у Градској управи - речено је у саопштењу, у којем су захвалили Шибаревићу и Вукајловићу на досадашњем ангажману у ДНС-у.

Балабан је рекао да је ДНС за њега завршена прича. Шпекулише се да би на његовом мјесту предсједника Скупштине могао бити бивши ПДП-овац Зоран Талић. Он јуче није одговарао на телефонске позиве. У странкама владајуће коалиције још раније су заузели став да би све требало да буде дефинисано на састанку 19. јула.

- Странке ће морати да доставе потписе одборника који их подржавају. На основу тога одредићемо име кандидата за предсједника Скупштине града, а знаће се и колико тачно има одборника у владајућој коалицији - казао је потпредсједник ГО СНСД-а Срђан Амиџић.

Како незванично сазнајемо, владајућа коалиције се начелно била договорила да Зоран Талић буде предложен за новог предсједника Скупштине. Међутим, недавни иступи Драгана Талића и Владимира Мирошљевића из НДП-а су све пореметили. Сада је много "слободних" одборника и тешко је рећи кога подржавају, јер неколико партија својата једног те истог одборника.

Осам независних одборника

На засједању градског парламента 20. јула биће рекордан број независних одборника - њих осам. За сада нико не жели да каже јавно да ли ће подржавати владајућу већину или опозицију, већ само да ће одлуке заснивати на интересима грађана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана