Балабан, Шибаревић и Вукајловић напустили ДНС

Весна Поповић
Балабан, Шибаревић и Вукајловић напустили ДНС

Бањалука - Предсједник Скупштине града Будимир Балабан и одборници Ненад Шибаревић и Стојан Вукајловић напустили су јуче Демократски народни савез (ДНС).

Тако је ова партија у градском парламенту остала са само једним одборником Бораном Босанчићем.

У допису који су упутили руководству странке навели су да

подносе оставке на све функције у ДНС-у и да не желе бити чланови те партије.

- Одлуком о напуштању ДНС-а желимо да прекинемо мучну ситуацију одуговлачења оних у бањалучком одбору који би да нас искључе, а не знају како. Они који нас желе избацити из странке изгледа да не размишљају о томе да тиме гурају од себе више од 8.000 гласача. На списку чланова ДНС-а у Бањалуци нема ни трећина од тога броја - наведено је у допису који су потписали Балабан, Шибаревић и Вукајловић.

Навели су да је ДНС, а поготово бањалучки одбор, у власништву неколико људи окружених све већим бројем поданика.

- Њима смета наш отпор подаништву, наша отворена непослушност, која је произашла из жеље да укажемо на то да партија не може бити приватно власништво неколицине људи за спровођење личних интереса. Ту напросто више нема мјеста за интересе грађана, привредника, академске заједнице, културних и спортских радника и других професија - прецизирано је у писму.

Још је наведено да у таквом окружењу не могу и не желе да раде.

- То нас спречава да представљамо интересе грађана који су нас изабрали - навели су Балабан, Шибаревић и Вукајловић.

Предсједник Градског одбора ДНС-а Недељко Чубриловић рекао је да још није добио обавјештење да су Балабан, Шибаревић и Вукајловић напустили странку.

- Ако постоји такво писмо, поштујемо став свакога и немам ништа против. Демократско је право свих да мисле и о себи и о другима онако како желе - казао је Чубриловић.

Рекао је да је у суботу био састанак Главног одбора ДНС-а на којем је то највише партијско тијело конституисано те изабрани други органи странке, али да није разматран статус Балабана, Шибаревића и Вукајловића.

На све чешће гласине да ДНС преговара са бившим чланом НДП-а Драганом Талићем о његовом преласку у ту партију, Чубриловић је кратко одговорио "о том потом".

Будимир Балабан је недавно најавио да ће формирати нови клуб одборника ван ДНС-а у којем би требало да буду и Шибаревић и Вукајловић као и независни одборник Миленко Јаћимовић. Због тог потеза су коалициони партнери СНСД, ДНС, СП, УС и одборник националних мањина закључили да Балабан више не заслужује повјерење владајуће већине и предложили његову смјену. То питање би одборници требало да разматрају на засједању градског парламента 20. јула.

Прошле седмице два одборника су напустила НДП, Драган Талић и Владимир Мирошљевић, који су најавили да ће за сада дјеловати као независни одборници. Када се урачунају недавне промјене статуса појединих одборника, у Скупштини града би требало да буде осам независних одборника.

Према незваничним информацијама, Предсједништво Градског одбора ДНС-а донијело је у петак одлуку о покретању иницијативе за искључење Балабана из странке, а када је сазнао да ће она бити потврђена на сједници Предсједништва и Главног одбора ДНС-а, Балабан и његови сарадници су одлучили да то предухитре одлуком да иступају из странке.

Порука Павићу

Балабан, Шибаревић и Вукајловић су се у допису обратили и предсједнику ДНС-а Марку Павићу са поруком да је "вријеме да се стави тачка на све прозивке и оптужбе које су на њихов рачун упућиване из странке".

- Грађане то не интересује, већ пристојан посао који ће омогућити да прехране породицу и квалитетне јавне услуге - наведено је у допису.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана