Бака Стана од стотину љета

ELTA TV
Бака Стана од стотину љета

Бањалука - Стотину пуних, стотину прву гази. Бањалучанка Стана Срдић, напунила је стотину година. Све ратове је прегрмјела, недаће пребродила. А још је покретна, разборита, и марљива.

"Доста сам радила. И земљу. И копала и орала, и све сам радила. Све сам радила што год сам могла. Сада хеклам, и плетем. И читам новине. Ма могу још, боле ме руке, али могу радити",  каже бака Стана, иначе родом из околине Бихаћа, коју живот није мазио а животни путеви су ју на крају довели у Бањалуку.

Родила је бака Стана десеторо дјеце.  Ту су унуци и праунуци. Пуна кућа. У оку јој  суза радосница. Прича о животу свом, некада је све лакше било збори бака. 

"Некада је све лако било. Није ми било тешко била сам млада, па сам пјевала и радила. А сада више не. Радим само оно што могу.  И сада се понекад може запјевати",  вели стогодишња старица из бањалучког насеља Лауш

Није ово мала ствар, вели настарији син Славко. И он четрдесет шесто годиште. Све би му, рече, било потаман да је само мало ближе.

"Да смо само мало ближе не би било никаквих проблема. Али данас је посебан дан. Ево бака је ту, кажем јој, добро си машала, да Бог да поживјела још бар десет година, каже она мени немој толико", кроз смијех ће син Славко. 

Пуно тога је бака Стана у животу прошла, каже  унука Ранка Галић. Данас је осјећај посебан.  Ипак  стоти рођендан је велики догађај рече Ранка. 

"Моја бака живи овдје код маме на Лаушу. Живјела је у Петровцу, па избјегла у Дервенту, па из Дервенте у Которско, па је дошла овдје. Рат је био. Бака је покретна, хекла, чита, није сенилна, користи мобилни телефон. Ма све. Моја дјеца су ту, пошто су на факултету па живе овдје и помогну, ако нешто затреба. Углавном мало смо се данас окупили, у већем броју, ипак је ово велики догађај", рече унука Ранка Галић.

И док је родбина стизала са свих страна од Словеније до Србије, сјекла се рођенданска торта. Да се прослави, онако како бака Стана и заслужује. Пуна кућа родбине говори најбоље о томе. Е па, и у наше име, сретан стоти рођендан баки Стани. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана