Багери стижу на адресе десет дивљих грађевина

Сања Амиџић
Багери стижу на адресе десет дивљих грађевина

Бањалука - По налогу урбанистичко-грађевинске инспекције у привих осам мјесеци ове године срушено је 17 бесправно изграђених објеката у граду, а само током августа инспектори су издали још десет таквих рјешења.

У Одјељењу за инспекцијске послове рекли су да се рјешења о рушењу односе на стамбене, пословне и помоћне објекте за које инвеститори прије почетка градње нису прибавили сву потребну грађевинску документацију.

- Осим поменутих објеката, за рушење су предвиђени и неки монтажни објекти као што су оставе, ограде и слично за чију градњу такође није прибављена законом прописана урбанистичко-техничка документација - казали су у одјељењу.

Истакли су да су срушене гараже, шупе, ограде, те мањи надограђени објекти на већ постојеће стамбене, али и стамбено-пословне и пословне објекте.

Према ранијим информацијама из Градске управе, у првих пола године откривена су 23 бесправно изграђена објекта у граду, док је лани у истом периоду забиљежено 55 оваквих случајева. 

Мањи објекти или дијелови објеката без грађевинске дозволе прошле године су углавном уочени у насељима Центар, Лауш, Обилићево, Лазарево, Куљани и Мађир.

Да је на подручју града још велики број бесправно изграђених објеката, говори податак из Одјељења за просторно уређење гдје је тренутно активно око 10.900 предмета који се односе на легализацију објеката.

- Од почетка процеса легализације па до данас издато је око 4.500 накнадних грађевинских дозвола, односно толики број објеката је легализован - казали су у Градској управи.

Да су градски урбанистичко-грађевински инспектори и лани имали посла говори податак да је прошле године на подручју града срушено такође 17 бесправно изграђених објеката. У истом периоду поднесено је више од 8.200 захтјева за легализацију, а само у децембру њих 5.100.

Власници чекају нову шансу

Према неким процјенама, на подручју града има око 20.000 нелегално изграђених објеката, а сви заинтересовани захтјеве за легализацију могли су предати до 31. децембра 2016. године.

Легализација подразумијева накнадно издавање локацијских услова, грађевинске и употребне дозволе за објекте, односно дијелове објеката изграђене без дозволе. Међутим, могуће је да ће они који још нису предали захтјев за легализацију добити нову шансу да то учине, о чему ће одлучити Народна скупштина РС крајем ове године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана