Аутобус стиже у више дијелове Чесме

Весна Поповић
Аутобус стиже у више дијелове Чесме

Бањалука - Траса аутобуске линије 9Б која саобраћа кроз мјесну заједницу Чесма догодине би требало да буде продужена за километар и по, чиме ће бити ријешен један од највећих проблема мјештана чија су домаћинства у вишим дијеловима овог насеља.

Када је успостављена линија 9Б, након посљедње станице у Чесми није било много кућа. Међутим, посљедњих година је насељено много становништва, па су неки од њих принуђени да километрима пјешаче до прве станице.

Начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић је рекао да је претходно потребно закључити уговоре са власницима парцела о куповини земљишта.

- Основни предуслов да почнемо са тим послом јесте да се ријеше имовински односи са мјештанима на тој траси. На два мјеста морамо проширити саобраћајницу како би аутобус могао безбједно да саобраћа, те уредити окретницу на новој локацији - рекао је Сандић.

Додао је да су увелико почели са припремама за реализацију тог посла.

- Савјету мјесне заједнице Чесма смо доставили спискове власника парцела на тој дионици, који ће их контактирати и објаснити им о чему је ријеч. Потребно је да власници земљишта потпишу уговоре са градом о експропријацији како би те површине биле доступне за радове - рекао је Сандић.

Под условом да се ријеше имовински односи Сандић је рекао да ће надлежно Одјељење ово питање узети у обзир приликом  планирања средства која су неопходна за ове радове у буџету града за 2019. годину.

- Тешко је рећи колико ће новца бити потребно за те намјене. Када ријешимо имовинско-правне односе, радићемо урбанистичко-техничке услове и пројекат. Тек тада ћемо знати колико ће нам средстава бити потребно - казао је Сандић.

Предсједник Савјета МЗ Чесма Миладин Маличевић је рекао да је продужење аутобуске линије неопходно јер је у вишим дијеловима овог насеља изграђен велики број кућа.

- Поједини мјештани пјешаче и по три километра да дођу до прве аутобуске станице и због тога већ годинама мјештани захтијевају да буде продужена аутобуска линија. Тражили смо од градских власти, и у ранијем и овом сазиву, да се то питање ријеши - казао је Маличевић.

Навео је да се тек сада рјешавање овог проблема помјерило са мртве тачке.

- Савјет МЗ је добио списак од десетак парцела чије дијелове је потребно изузети како би се саобраћајница могла проширити и  како би бар дио линије могао да се продужи - рекао је Маличевић. 

Додао је да је Савјет МЗ првобитно тражио да аутобуси саобраћају скроз до гробља у Чесми, али да им је речено да то није једноставно технички извести због терена.

Изградња пута

Реконструкција и проширење више од 800 метара улице Петра Великог, која је и главна саобраћајница у овој мјесној заједници, требало би да буде окончана 25. септембра.

У току је асфалтирање тротоара, а идуће седмице би требало да буде асфалтирана саобраћајница. Вриједност инвестиције је 750.000 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана