Аута ће ићи само преко новог, a пјешаци преко Зеленог моста

Весна Поповић
Аута ће ићи само преко новог, a пјешаци преко Зеленог моста

Бањалука - Док не буде изграђен нови мост, за аутомобиле неће бити прелаза преко Врбаса између насеља Кочићев вијенац и Обилићево, тако да ће садашњи Зелени мост убудуће користити само пјешаци.

Оно што је недавно најавио "Глас Српске", јуче је потврдио в.д. начелника Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић.

- Град је прихватио препоруке Института за урбанизам, грађевинарство и екологију Републике Српске, а то је да хитне поправке које би омогућиле саобраћање возила нису економски исплативе и дуго би трајале. Зато ће саобраћај возилима бити забрањен док не буде изграђен нови мост. Засада ће Зелени мост бити поправљен да би био безбједан само за прелаз пјешака - казао је Сандић.

Према његовим ријечима, ребалансом буџета планиран је новац за израду пројекта новог моста.

- Приликом планирања буџета за 2018. годину приоритет ће бити обезбјеђивање средстава за изградњу новог моста. Према процјенама за ову инвестицију биће потребно око три милиона марака - казао је Сандић.

Институт за урбанизам, грађевинарство и екологију РС урадио је недавно на захтјев града препоруке у којима је истакнуто да Зелени мост убудуће користе само пјешаци.

- Уз санацију мањег обима користио би се само ди­о којим су до сада пролазила возила, а не постојећа пјешачка стаза. Друга половина коловозне траке не би била у употреби јер је конструкција јако лоша - казао је недавно научни сарадник за област грађевинарства у овом институту Анђелко Цумбо.

Препорука је садржавала и чињеницу да је могуће санирање постојеће конструкције за саобраћај возила, али да то не би било исплативо.

- Потребни су обимни радови који би дуго трајали, што економски није оправдано - казао је Цумбо.

Саобраћајна жила куцавица

Зелени мост је саграђен још давне 1959. године као привремени прелаз. Грађани сматрају да је безбједност приоритет.

- Зелени мост је жила куцавица за аутомобиле и он је у великој мјери растерећивао саобраћај. Надам се да нећемо дуго чекати нови мост, као становници Чесме којима је Врбас однио прелаз код "Витаминке" 2014. године па сада људи круже до града по десетак километара - казао је становник Српских топлица Тихомир Малић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана