Andrej Zamolo najbolji dajakaš

Danijela Stokanić
Andrej Zamolo najbolji dajakaš

Banjaluka - Predsjednik banjalučkog "Dajak kluba" Andrej Zamolo pobjednik je prve Red bul dajak trke održane na rijeci Vrbas.

U konkurenciji 35 ljubitelja vožnje čamcem koji su se takmičili u nedjelju, drugi je bio Dragan Babić, a treći Igor Kuzmanović.

Zamolo je i bio najveći favorit za titulu, a već je u prvom krugu suparnike ostavio daleko iza sebe.

- "Red bul dajak trka" je drugačija od tradicionalne, potrebna je velika spretnost i to je efektivna sprint trka gdje se mala greška plaća ispadanjem. Finalna trka je bila neizvjesna, moji najveći rivali su bili u finalu. Nisam bio siguran u ishod, ali pobijedio sam - rekao je Andrej nakon pobjede.

Dodao je da ovaj sport voli jer je rođen pokraj rijeke Vrbas. 

- Posvećenost izradi čamaca i vožnji i ta velika ljubav daju ti prednost nad drugim takmičarima. Ako osjetiš čamac kako plovi i kako ga nose brzaci, onda je uspjeh u trci puno izvjesniji - istakao je  Andrej.

Takmičari su vozili po "4-kros" sistemu, to jest četiri takmičara startovala su istovremeno. Pored toga što su vozili uzvodno, nizvodno i dijagonalno, svoju spretnost su pokazali i vožnjom kroz kapije, okretima i sličnim manevrima.

Uprkos jakoj kiši, 32 takmičara su se hrabro borila sa nabujalim Vrbasom, bodreni od strane nekoliko stotina navijača koje ni pljusak nije spriječio da uživaju u borbi najboljih dajakaša i pruže podršku svojim favoritima.

Kiša  je dajakašima je znatno otežala trku. Vodostaj Vrbasa je znatno narastao, a kako se format "Red bul dajaka" bitno razlikuje od tradicionalnih trka dajakom, jer se radi o sprint trci koja zahtijeva i veliku tehničku vještinu, bilo je dosta prevrtanja i sudara. No, sve je prošlo u okvirima sportskog fer-pleja i bez kazni od strane sudija.

Tradicija

Andrej dolazi iz porodice sa velikom dajakaškom tradicijom. Njegov pokojni otac Antonio je pravio čamce i bio prvak tradicionalnih dajak trka 12 godina, pa je ljubav prema dajaku prešla sa oca na sina.

Andrej vozi dajak 27 godina, a prvak je bio čak 16 puta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana