Амбуланте у пет МЗ неће бити затворене

Срна
Амбуланте у пет МЗ неће бити затворене

Бањалука - Мјештани Куљана, Чесме, Аде, Паприковца и Мотика за сада могу да одахну јер амбуланте у овим насељима, иако је било најава, неће бити затворене бар до краја ове године. Иако не испуњавају основни услов за даљи рад, довољан број пријављених пацијената којих је тренутно укупно 3.692, градске власти и Дом здравља одлучили су да љекари и даље прегледају пацијенте у овим мјесним заједницама.

Потврдио је то и начелник Одјељења за друштвене дјелатности Раденко Ђурица и додао да је то одлучено на састанку са представницима Дома здравља.

- Дом здравља ће до краја ове године организовати рад у двије смјене у свим амбулантама које раде у закупљеним просторима. Исто тако, потребно је константно спроводити активности на регистрацији грађана у њиховим матичним амбулантама - рекао је Ђурица.

Нагласио је да ће савјети МЗ Куљани, Чесма, Ада, Паприковац и Мотике морати активније да раде на том проблему.

- Ради повећања броја регистрованих грађана у овим амбулантама, неколико мјесеци уназад град, Дом здравља и савјети мјесних заједница предузели су низ активности које, нажалост, нису резултовале повећањем броја регистрованих грађана - подсјетио је Ђурица.

Тим поводом мјештенима ових МЗ је упућен апел да се пријаве у амбуланту у свом насељу како не би довели у питање њихов рад.

Иначе, правилник који уређује ову област предвиђа да један радни тим породичне медицине има 2.000 корисника.

Да влада мала заинтересованост грађана ових насеља за регистрацију у њиховим амбулантама потврђују подаци Дома здравља. У ових пет амбуланти укупно су регистрована 3.692 грађанина.

- Од упућивања апела у Ади је регистровано 46 нових корисника и сада их укупно има 216, у Чесми 52 или укупно има 767, Куљанима 58, односно укупно 838 - рекли су у Дому здравља.

Додали су да је на Паприковцу регистрован 91 нови пацијент и тако укупно повећан број на 1.011, а у Мотикама 30 додатних или укупно 860.

Предсједник Савјета МЗ Ада Вито Пејаковић нагласио је да је овој МЗ потребна амбуланта. Сматра да је главни кривац за слабо интересовање грађана, између осталог, чињеница што у склопу амбуланте нема лабораторије.

- Замислите како је старијим људима или родитељима са малом дјецом јер, да би урадили анализе крви, морају ићи у друге амбуланте и са готовим налазима се поново враћати код свог породичног љекара у Аду - прецизирао је Пејаковић.

У Куљанима истичу да је лакше отићи у локалну амбуланту него ићи у град код љекара.

- Мислим да наша амбуланта треба да ради, без обзира на то колико има пацијената и да не представља финансијски терет Дому здравља. Ипак је лакше нама старијима отићи по рецепт за лијекове и терапију овдје него ићи у град - казао је мјештанин Станислав Вранчић.

 

Радно вријеме

Амбуланте које раде у закупљеним просторима имаће од данас ново радно вријеме. У Мотикама, Паприковцу, Шарговцу и Куљанима једну седмицу амбуланте ће радити од седам до 14 часова, а другу од 13 до 20 часова. У Чесми ће амбуланта једну седмицу бити отворена од седам до 12 часова, а другу од 13 до 18 часова. У Ади ће доктор једну седмицу радити од 12 до 14 часова, а другу од 18 до 20 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана