Ambulanta u Donjim Kolima, a po dijagnozu idu u grad

Vesna Popović
Ambulanta u Donjim Kolima, a po dijagnozu idu u grad

Banjaluka - Mještani Donjih Kola i dalje čekaju na otvaranje nove ambulante, iako je izgrađena još lani. Razlog zbog kojeg je katanac na vratima je taj što nema ljekara i ne zna se kada će i da li će uopšte doći.

U Odjeljenju za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport su rekli da grad ne odustaje od plana otvaranja ambulante u MZ Donja Kola, ali da će konačnu odluku o ovom pitanju donijeti kada se završi anketno registrovanje građana za porodičnog ljekara.

- Novoizgrađena ambulanta porodične medicine u MZ Donja Kola je u prvoj polovini 2017. godine, sa upotrebnom dozvolom, predata na korišćenje Domu zdravlja - rekli su u ovom odjeljenju.

Kazali su da je grad krajem prošle godine naložio Savjetu MZ Donja Kola da sprovedu anketiranje građana kako bi utvrdili koji broj mještana je zainteresovan za korišćenje zdravstvenih usluga u ovoj ambulanti.

- Savjet MZ Donja Kola nije bio u mogućnosti da izvrši popis zainteresovanih građana jer nije znao koje bi usluge Dom zdravlja pružao i da li bi radila laboratorija, što bi građanima bilo presudno u donošenju odluke o promjeni ljekara porodične medicine - rekli su u Gradskoj upravi.

Kazali su da je menadžment Doma zdravlja zatražio podatke o broju građana zainteresovanih za korišćenje zdravstvenih usluga u ambulanti Donja Kola prije nego što se izjasni koje bi usluge tu bile moguće.

Budući da ta ustanova insistira na tim podacima, iz ovog odjeljenja poručuju da su ponovo naložili Savjetu MZ Donja Kola da u što kraćem roku imenuje lica koja će uraditi anketno registrovanje građana zainteresovanih za korišćenje u ambulante u ovoj mjesnoj zajednici.

U Domu zdravlja su rekli da čekaju da dobiju spisak građana koji da žele da se preregistruju u ambulantu u Donjim Kolima.

- Tek tada ćemo se moći izjasniti o tom pitanju - rekli su u Domu zdravlja.

Predsjednik Savjeta MZ Donja Kola Dragiša Koprena kazao je da bi u narednom periodu trebalo da bude završeno anketiranje.

- Teško je reći koliko će građana pristati da promijeni ljekara jer nije sigurno hoće li u ambulanti biti laboratorija - kazao je Koprena i dodao da mještani trenutno idu kod doktora u grad ili u susjedne ambulante gdje imaju na raspolaganju laboratoriju.

Kamen temeljac za izgradnju ambulante i mjesne zajednice u Donjim Kolima položen je u avgustu 2016. godine. Ukupna vrijednost investicije je 393.000 KM. Planirano je da ambulanta bude u prizemlju, na površini od 123 kvadrata.

Dio pretvoren u školu

Multifunkcionalni objekat u mjesnoj zajednici Donja Kola ne zjapi prazan. Dio koji je bio namijenjen za rad mjesne zajednice koriste učenici područnog odjeljenja Osnovne škole “Branislav Nušić” jer tu pohađaju nastavu. Oni su se tu preselili lani iz objekta koji je trošan i neuslovan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana