Ambroziju uklanjaju prije cvjetanja

Vesna Popović
Ambroziju uklanjaju prije cvjetanja

Banjaluka - Početak akcije uklanjanja alergijske biljke ambrozije na javnim površinama u gradu simbolično je juče označen košenjem zarasle parcele u naselju Borik. Planirano je da ovaj korov bude uklonjen sa 30.000 metara kvadratnih površine.

Načelnik Odjeljenja za komunalne, stambene i poslove saobraćaja Zoran Novaković izjavio je juče da grad tradicionalno polovinom jula počinje sa uklanjanjem ambrozije.

- U gradu imamo tipična mjesta sa znatnim količinama ambrozije. Krenuli smo od Borika. Nastavićemo košenje na Banjalučkom polju i krenuti prema Starčevici. Isto tako, među lokacijama sa puno ambrozije je i Lazarevo i to u blizini "Petrolove" pumpe, te kod firme "Žitoprodukt" u Vrbanji - kazao je Novaković.

Dodao je da je za košenje zadužena firma "Tamaris" te da će, osim na pomenutim lokacijama, ambrozija biti uklonjena i u drugim naseljima, odnosno u Obilićevu, na Laušu, Paprikovcu, Petrićevcu, Adi, Pobrđu i u Srpskim toplicama.

- Akcija traje do 30. septembra. Bitno je da što prije uklonimo ovu korovsku biljku jer kad procvjeta, njen polen kod velikog broja građana izaziva jake alergijske reakcije. Ove godine za te namjene iz budžeta planiramo da potrošimo 20.000 KM - kazao je Novaković.

Poziva sve građane da na svojim privatnim parcelama uklone ambroziju kako bi izbjegli novčane kazne koje su dosta visoke.

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Slaviša Sandić rekao je da su prošle godine poljoprivredni inspektori naložili košenje ambrozije na više od 420.000 metara kvadratnih površine.

- Najveći problem predstavljaju parcele na kojima nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi ili čiji vlasnici nisu dostupni - kazao je Sandić.

Dodao je da će biti kontrolisano da li građani na svojim privatnim parcelama uklanjaju ambroziju.

- Zakonom o poljoprivrednom zemljištu i odlukom o mjerama za suzbijanje ambrozije kazne su 5.000 KM za preduzeće, 1.500 KM za direktora preduzeća i 700 KM za pojedince koji ne uklone ovu biljku - rekao je Sandić.

Preporuke ljekara

Najčešći simptomi alergija koje izaziva ambrozija su kijanje, kašljanje, curenje nosa, crvenilo očiju, umor i razdražljivost.

- Najbolji način da se ublaže simptomi je izbjegavanje kontakta sa alergenima, često pranje posteljine, te tuširanje i pranje kose, jer se polen najviše skuplja na kosi i odjeći. U slučaju akutne alergijske reakcije, potrebno je odmah se javiti ljekaru radi adekvatne terapije - preporuka je ljekara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana